Naučte se více o této babské bylince, kterou máte doma, abyste mohli naplno využít všech kouzel, která se v ní skrývají

O rozmarýnu každý jistě slyšel, občas ho mnozí přihodí do středomořského jídla, ale jen málokdo tuší, o jaký poklad pro naše zdraví i pro naši krásu se jedná. Naučte se více o jeho prospěšnosti, abyste mohli naplno využít všech kouzel, která se v něm skrývají. Ať už jste milovníkem dobrého jídla, nadšeným výrobcem domácí kosmetiky nebo jen chcete lépe pečovat o svůj vzhled a své zdraví, je tato rostlina to pravé pro vás.

Jak rostlina rozmarýnu vypadá?

Rozmarýn nebo někdy též rozmarýna (z latiny „mořská rosa“) je stálezelená léčivá rostlina rostoucí na suchých místech, která je typická svou silně aromatickou a nezaměnitelnou vůní. Tento středomořský modře kvetoucí keř obsahuje až 2% silice a může dorůstat výšky až dva metry, pokud se nezastříhává. Jako koření se využívají sušené i čerstvé, celé i drcené listy, které mají jehličkovitý tvar, svrchu tmavou a vespod šedavou barvu. Můžete si rozmarýn koupit již jako sušenou bylinku, ale lze jej pěstovat i v našich podmínkách a to jak na zahrádce, kde zároveň svým hezkým vzhledem poslouží jako okrasná rostlina, tak i doma nebo na balkoně v květináči.

Unikátní léčivé účinky

Většina lidí rozmarýn používá jako koření a ani nemá zdání o jeho až zázračných léčebných účincích. A jaké že to zázraky rozmarýn tedy dokáže? Již ve starém Řecku byla tato rostlina spojena s bohyní lásky Afroditou. Rozmarýnem se léčil problémy jako astma, dna, ekzémy, artritida a celkově se jeho výluhy používaly pro posílení zdraví při všech vážných onemocněních jako doplňková léčba. Bylinka má totiž velice pozitivní vliv na naše srdce, léčí problémy s dýchacími cestami, zlepšuje krevní oběh, mozkovou cirkulaci, snižuje hladinu cholesterolu a má anti-sklerotické a protizánětlivé účinky.

Čtěte také: Je koronavirus jenom začátek? Experti našli v tajícím ledovci více než 33 neznámých virů, které mohou naši populaci ohrožovat ještě více, než současná epidemie

Pokračování článku na další stránce