Je sádlo špatné? Naopak! Přinášíme vám 10 + 1 důvod, proč mu opět začít věřit a proč se k němu opět vrátit. Jaké klady přináší?

Jistě najdete celou řadu různých článků, které říkají, že je sádlo špatné a že je třeba ho z potravy eliminovat. Jaká je však pravda? Jde o tuk, který je živočišný a který má více pozitiv, než si sami myslíte. I proto bylo sádlo rozšířené po celém světě a hojně se také používalo. Poslední roky jsou však spojeny s různými názory, že je třeba ho z jídla eliminovat. Proč to nedělat a proč je na místě se ho stále držet? Toto je výčet těch nejdůležitějších důvodů.

Teplotní stabilita

Jedná se o jeden z nejlepších tuků na tepelnou úpravu. Důvodem je jeho dobrá teplotní stabilita. Při porovnání s různými rostlinnými oleji totiž vydrží i vysoké teploty bez toho, že by začalo být špatné. Tedy bez toho, aby se objevovala takzvaná oxidace, která je spojena s volnými radikály a tedy i tím, že takový tuk poté našemu organismu škodí.

Zdravé pro srdce

Ano, je to sice tuk, ale zároveň platí, že ne všechny tuky jsou špatné. Konkrétně sádlo obsahuje takzvané nasycené tuky, které jsou prospěšné pro lidský organismus. Díky němu tak může srdce fungovat správně a u těla se snižuje riziko infarktu. Samozřejmě to platí ve chvíli, kdy mluvíme o běžné konzumaci, nikoliv o nadměrném příjmu.

Čtěte také: Jezte toto ovoce a už za pár dní na sobě budete pozorovat výrazné změny! Toto malé a nevýrazné ovoce patří k nejzdravějším na světě.

Bez příchutě

Když použijete například olivový, nebo kokosový olej, tak se do potraviny dostane právě chuť toho, z čeho byl daný tuk vyroben. A to pochopitelně není vždy žádoucí, jelikož se výrazně ovlivní výsledná chuť jídla. U sádla toto naštěstí nehrozí, jelikož jeho chuť je neutrální. To znamená, že připravované jídlo bude chutnat tak, jak očekáváme.

Dostatek vitamínu D

Nejvíce vitamínu D obsahují tresčí játra. A potom? Na druhém místě je právě sádlo. A jelikož je tento vitamín pro lidské tělo důležitý, tak je pochopitelně na místě ho organismu dodávat. S využitím sádla to jde celkem snadno. Kdo tento druh tuku používá pravidelně, ten obvykle nedostatkem daného vitamínu rozhodně netrpí.

Je ho dostatek

Kde se sádlo bere? Jedná se o živočišný tuk, který se získává jako vedlejší produkt z prasat. A jelikož o vepřové maso je velký zájem, je jasné, že je i dostatek sádla. Navíc s tím souvisí to, že chov prasat není nijak složitý nebo náročný a může být realizován kdekoliv. To zaručuje, že sádla je vždy dostatečné množství.

Je levné

S jeho dostatkem souvisí také to, že sádlo není nijak drahé. Naopak. Vzniká jako vedlejší produkt při bourání a čištění masa. V porovnání s různými panenskými oleji je nepoměrně levnější. Dovolit si ho a využívat ho může díky ceně opravdu každý.

Podpora lokálních chovů

Olivový olej, kokosový olej, nebo jiné specifické možnosti jdou na váš stůl i přes půl světa. Tedy z míst, kde surovina na výrobu roste. Oproti tomu sádlo může na váš stůl putovat pouze pár kilometrů. Třeba od nejbližšího zemědělce. Díky tomu máte jak jistotu původu, tak si můžete být jisti i podporou lokálních chovů.

Je skvělé na pečení

Při pečení je tuk velmi často potřeba. Najít ten pravý ale nemusí být vždy jednoduché. Tím, který lze označit za nejlepší, je rozhodně sádlo. Jak proto, že má neutrální chuť, tak pro snášení vysokých teplot, tak i proto, že pomůže na potravinách vytvořit onu tolik požadovanou křupavou vrstvu, která se podepíše na lepší chuti.

Má zdravý cholesterol

Cholesterol není jenom ten špatný. Existuje také takzvaný zdravý cholesterol, který je pro organismus důležitý. A právě klasické sádlo je jeho velmi dobrým zdrojem. Tělo tak dokáže snižovat ten špatný, což se následně podepisuje na lepší kondici, zdravějších žilách a celkové ochraně lidského srdce.

Existuje v mnoha variantách

Poslední důvod je ten, že i když dominuje sádlo vepřové, je třeba dodat, že na trhu můžete najít i další varianty. Příkladem je sádlo kachní, stejně jako například husí. Díky rozmanitosti výběru je možné zvolit to, které se více hodí na konkrétní přípravu daných potravin.