Neuvěříte, kolik druhů džemů lze vyrobit z jahod. Zkuste alespoň některé z nich a mějte je vždy po ruce, když vás bude honit mlsná. Znáte některé varianty? A které jsou novinkou?

Blíží se doba, kdy budeme nadšeně sbírat jahody ze svých záhonů, tyto šťavnaté plody jsou nejlepší syrové, ale co s nimi udělat, jestliže jich máte tolik, že je nestíháte sníst. Může se vám zdát, že jahodový džem je běžná věc, nicméně není džem jako džem a i s jahod se dá udělat více druhů. Podívejte se na několik receptů jahodových džemů, které můžete vyzkoušet.

Několik jednoduchých receptů

Na první recept budete potřebovat 2 kilogramy čerstvých jahod, 11,5 kg cukru, 2 citrony, 25 čerstvých lístků máty a stejné množství lístků bazalky. Připravte si jahody a zbavte je lístků, omyjte je ve vodě, dejte do misky a zasypte cukrem. Nechte je takto uležet a postupem času uvidíte, jak jahody pouští šťávu. Po té je dejte na chvilku zahřát a přidejte připravené listy máty a bazalky a povařte 5 minut. Pak už jen stačí nechat džem několik hodin odpočinout. Když si jahody odpočinou, nalijte je do připravených sklenic a jednoduše zavařte.

Jahodový džem s názvem „Ruby“

Na tento džem si připravte 1 kg čerstvých, otrhaných a omytých jahod, dále potřebujete 200 g okvětních lístků růží, ano zní to divně, nicméně uvidíte, že i s touto přísadou bude váš džem chutnat skvěle. Dále si připravte:

Čtěte také: 10 potravin, které v sobě nemají téměř žádné kalorie. Když je začnete konzumovat, dostanete se do formy, po jaké jste vždy toužili!

  • 1,2 kg cukru
  • 100ml vody
  • 0,5 lžičky kyseliny citronové

Připravené jahody vložte do misky a přidejte do nich polovinu cukru. Nechte odpočívat přes noc. Potom se připravte si sirup ze zbývajícího cukru a vody. Do sirupu přidejte okvětní lístky a kyselinu citronovou a přiveďte k varu. Do vařícího se sirupu přisypte odpočinuté jahody, vařte 5 minut a nechte úplně vychladnout. Po vychladnutí opět přiveďte džem k varu a horký nalijte do sklenic. A je hotovo.

Jahodový džem s kořením

Koření je důležitou součástí českých, ale i jiných kuchyní. Proto neváhejte koření použít i při výrobě marmelády. Skvěle jahodový džem doplní například skořice, která vám bude stačit jedna. Opět si připravíte dvě kila očištěných jahod a 2 kilogramy cukru. Připravené plody dejte do pánve, nasypte cukr, a nechte odpočívat 3 hodiny. Po této době dejte jahody na oheň, přiveďte k varu a vařte 10 minut. Jakmile je džem studený, vraťte jej na plotnu a přiveďte k varu. Pak přidáme koření a vaříme 10 minut. Vyjměte koření, horký džem nalijte do sterilizované nádoby a uzavřete.

Jahodový džem s vodkou

Pro milovníky alkoholických nápojů také najdete nějaké recepty, jako například tento. Připravte si 3 kg jahod, nač šetřit při výrobě tak skvělého džemu. Dále budete potřebovat:

  • 2 kg cukru
  • 100 ml vodky
  • 1 lžičku kyseliny citronové

Připravené jahody dejte na pánev ve vrstvách, pokropte vodkou a cukrem a nechte v chladničce přes noc. Dejte uleželé na oheň, přiveďte do varu, přidejte kyselinu citrónovou a odstraňte z tepla. Po 3 hodinách opět dejte džem na plotnu a přiveďte k varu. Opakujte postup ještě třikrát a po posledním varu vařte 10–15 minut. Potom stačí džem opět dát do sklenic a nechte chvíli dnem, vzhůru. Jahody s alkoholem, jsou výborné a navíc váz zahřejí v zimě. Nemusíte vodku přidávat jen do džemu, ale také se dá alkohol s jahodami použít v létě při výrobě nějakého skvělého osvěžujícího nápoje.

Jahodový džem s rebarborou a zázvorem

  • 1 kg jahod
  • 1 kg rebarborových stonků
  • 50 g čerstvého kořene zázvoru
  • 2 kg cukru

Oloupejte rebarboru a jemně nasekejte. Přidejte připravené jahody, nalijte 100 ml vody do hluboké pánve, položte na oheň a přiveďte k varu. Vařte 10 minut. Přidejte loupaný celý kořen zázvoru, jednu třetinu celkového cukru a za stálého míchání vařte dalších 5 minut. Zbývající cukr sypte v malých porcích a vařte 5–7 minut. Odstraňte z ohně, nechte stranou po dobu 8-10 hodin. Ve druhé etapě vraťte pánev na oheň, nechte vařit džem na mírném ohni po dobu 10 minut. Z ohně se znovu odstraní na dobu 10 hodin. Z ochlazeného džemu extrahujte kořen zázvoru. Pak už jen stačí směs dát do sklenic a utěsnit.

Receptů je velmi mnoho

To je jen malá část toho, co se dá z jahod připravit. Možná i vy máte svůj recept, se kterým byste se chtěli pochlubit. Jahody se perfektně kombinují s bylinkami, jinými bobulemi a ovocem nebo třeba čokoládou. Buďte kreativní a určitě najdete svou jedinečnou chuť jahodového džemu! Jahody jsou velmi zdravé, obsahují velké množství vitamínů a minerálů, také jsou ovšem v mnohých případech zdrojem alergie a po jejich konzumaci se mohou objevit příznaky alergie. Jaké jsou vaše oblíbené recepty, při kterých se využívají jahody, nebo máte také skvělý recept na nějaký zvláštní džem? Podělte se o něj, není nad to, si v ledových zimních nocích namazat jahodovou marmeládu na čerstvý rohlík, skvělá je také například na palačinky.