Chcete si uvařit něco s cuketou, ale nevíte jak? Vybrali jsme pro vás 10 receptů, které vám s přípravou pomůžou. Cuketa neboli tykev obecná patří mezi nejzdravější potraviny, které můžete do svého jídelníčku zařadit. Tato „velká sestra okurky“ obsahuje řadu vitamínů (E, B, provitamín A), ale i dalších tělu prospěšných látek (hořčík, vápník, železo, zinek). Její konzumace pomáhá řešit problémy s nadváhou, jelikož je z 90 % tvořena vodou.
Důvodů, proč cuketu jíst, je spousta
Má rovněž pozitivně účinky na zažívání, srdce a ledviny. Pokrmy s cuketou pomáhají v boji proti revmatismu, dně a cukrovce. Cuketa vyniká naprosto univerzálním využitím, a zejména v letních měsících se hodí do řady jídel. Komu není po chuti, možná změní názor, když vyzkouší jeden z našich receptů, jak cuketu připravit.
Cuketová polévka (recept)
Krémová polévka z cukety příjemně nastartuje organismus během parných letních dnů. Dokáže zasytit hladové žaludky a zároveň dodat tělu potřebné vitamíny. Pokud se pokoušíte shodit pár kilo, dietní cuketová polévka vám s tím pomůže. Správná volba ingrediencí navíc zajistí naprosto nezaměnitelnou chuť, která uspokojí vaše chuťové pohárky s každým soustem. Polévka je nedílnou součástí každého zdravého (neznamená nechutného) jídelníčku; zkuste si cuketovou polévku uvařit podle našeho receptu.
Cuketa v sýrové omáčce (recept)
Milujete sýrové omáčky? Jsou sice trochu nezdravé, ale dávka cukety to vyváží. Receptů existuje více, ten náš spočívá v zeleninové směsi přelité sýrovou omáčkou, kterou podáváme s vařenými bramborami.
Grilovaná cuketa (recept)
Léto a grilování jdou ruku v ruce, ale nemusí to být jenom o klobásách, masu a hermelínu. Obecně je velmi dobrá grilovaná zelenina, kterou mnozí volí spíše jako přílohu, ale se správným kořením může být hlavním chodem i cuketa. Tu jíte grilovanou s pečivem (nejlépe s tmavým), případně si ji můžete dát s masem. Důležité je, aby nezůstala na grilu dlouho, jinak by ztratila veškerou šťávu; a naopak ani moc málo, jinak by vnitřek působil jako „cosi vlhkého“.
Filety po italsku (recept)
Možná teď hledáte cuketu v názvu pokrmu, ale nedaří se vám to. Cuketa skutečně nemusí tvořit pouze hlavní složku receptu. Filety po italsku by nechutnaly tak skvěle, pokud bychom je nedoplnili restovanou zeleninou. A hádáte správně, že právě tady se cuketa skrývá. Spolu s ostatními tvoří důležitou složku pokrmu, která sice nehraje hlavní roli, ale bez komparzu by se film také neobešel, že?
Zapečená cuketa (recept)
Když teplým letním dnům odzvoní, nahradí rozpálené venkovní grily klasická trouba. Zapečená cuketa se dá připravit na mnoho způsobů (s použitím různých ingrediencí), každý přitom můžete vylepšit podle sebe. Pokud máte cuketu rádi, může tvořit základ celého jídla, a nebo být naopak jenom součástí v zeleninové směsi. Zapečená cuketa je velmi dobrá s bylinkovou nebo sýrovou omáčkou, a podávaná s opečenými brambory.
Kuře s cuketovou nádivkou (recept)
Pečené kuře s nádivkou patří mezi tradiční české pochoutky, ale koho by bavilo jíst pořád to samé? Jednotvárnost se dá prolomit nahrazením klasické nádivky za cuketovou, která pozmění celkovou chuť jídla. Jednoduché způsoby zavádění novinek jsou většinou ty nejlepší, a recept na kuře s cuketovou nádivkou je tím důkazem.
Cuketový koláč se švestkami (recept)
Typický švestkový koláč snad netřeba dlouze představovat, ale zkoušeli jste těsto nahradit cuketou? Možná už to zní moc zdravě, ale koláč s cuketovým těstem oceníte hlavně v létě, kdy chuť na jídlo obecně upadá. Švestky dáváme vždy čerstvé, a v případě, že máte rádi sladké, lze je pocukrovat. Těsto je potom tvořeno pouze cuketou, nebo je kombinací mouky a nahrubo nakrájené cukety.
Ratatouille (recept)
Omrzelo už vás klasické lečo? Podle francouzského receptu si můžete připravit Ratatouille, které je tvořeno převážně lilkem a cuketou. Nechybí samozřejmě ani další zelenina, a v receptu není žádné maso, takže lze Ratatouille považovat za vegetariánské jídlo. Standardně se podává teplé, jíst ho můžete samotné nebo s chlebem, a dobré je i ve studené úpravě během letních dnů.
Hrníčková cuketová buchta (recept)
Rádi si pochutnáváte na sladkých dezertech, ale chcete se vyhnout nezdravému jídlu? Cuketová buchta je mimořádně jednoduchá na přípravu, podle receptu odměřujete ingredience pomocí hrnku, a za 45 minut vytvoříte skvěle chutnající buchtu z cukety. Aby získala lepší chuť, můžete do ní přidat skořici a trochu cukru.
Cuketové zelí (recept)
Knedlo, vepřo, zelo patří mezi nejznámější česká jídla, na kterém toho moc změnit nejde. Uvařit si ho ale můžete, i když vám chybí zelí, nebo prostě máte spoustu cukety, a „zdravá“ jídla už vás nebaví. Postup přípravy cuketového zelí je velmi podobný, a ve výsledku se ani chuťově moc neliší.