Až zjistíte, co všechno dokáže toto koření, budete si ho chtít přidávat do každého jídla. Kdo ho jí pravidelně, ten výrazně prospívá svému srdci, mozku, psychice i cévám. O jaké koření jde?

Koření se do jídel přidává odnepaměti. Většina lidí ho samozřejmě do jídel dává proto, aby zlepšili chuť pokrmů, které konzumují. Nutno ale říci, že mnoho druhů koření může mít i velmi blahodárný vliv na lidské zdraví. Některé druhy cílí kompletně na celé tělo, jiné zase dokážou cílit na určitou oblast. A to je příklad koření, které si aktuálně představíme. Jeho oblastí působení je mozek. Nejenom, že toto koření dokáže stimulovat jeho činnost, ale dokáže také výrazně snižovat rizika spojená s možným poškozením.

O jaké koření se jedná?

Co je tím zázračným a tolik unikátním kořením? Nejde o žádný nedostupný druh. Když vyrazíte do obchodu, jistě ho bez problémů koupíte. Jeho charakteristikou je to, že pochází z orientální kuchyně a také to, že má velmi zajímavou žlutou barvu. Už víte, o co jde? je to kurkuma, která je velmi zajímavým druhem koření jak pro svou chuť a barvu, tak nyní také pro její blahodárné účinky na mozek. A nejenom na něj. Co všechno dokáže?

Umí zmírnit psychické problémy

Velkým kladem kurkumy je rozhodně to, že dokáže efektivně zmírnit různé druhy psychických problémů. Kurkuma se například používala v USA u vojáků, kteří trpěli syndromem války v Zálivu. Právě ti byli součástí studie, která potvrdila její blahodárné účinky na psychický stav. Netrvalo dlouho a začalo se objevovat několik dalších studií, které jenom potvrzují to, že kurkuma je dobrou volbou pro psychiku.

Čtěte také: Mé vlasy se mastily rychlostí světla a byly naprosto bez života. Už už jsem to s nimi chtěla vzdát, když mi najednou poradila kamarádka tento bezvadný trik!

Umí stimulovat mozkovou činnost

Dalším kladem, který kurkuma na lidský organismus má je rozhodně to, že dokáže velmi efektivně stimulovat lidský mozek. Kdo ji jí pravidelně, ten se může na řadu věcí lépe soustředit, více si pamatuje, stejně jako se zvládne během krátké doby naučit mnoho nových věcí. I proto by měla být zařazována do jídelníčku například u studentů, stejně jako u lidí, kteří se potřebují soustředit jak v zaměstnání, tak třeba při osobním životě.

Zapomínat nelze také na skupinu starších osob, u kterých může kurkuma zajistit to, že se u nich v takové míře nebude objevovat zapomětlivost, ani se u nich nebude ve velké míře objevovat řada chorob, které jsou se selháváním paměti spojené.

Pomáhá ke zlepšení nálady

Kurkuma je koření, které dokáže výrazně zvednout vaši náladu. Pokud se cítíte sklesle, což může směřovat třeba i k depresím, je dobrou volbou zapomenout na různé léky a naopak změnit svou stravu. Pravidelný přísun kurkumy zajistí, že se zlepší vaše nálada. Budete se cítit lépe a budete mít opět radost ze života. To vše bez nutnosti používat medikamenty, nebo bez nutnosti podstupovat různé psychologické terapie.

Snižuje riziko mozkové příhody

Kurkuma působí také preventivně. Dokáže výrazně snížit riziko takzvané mozkové příhody. Jedná se o akutní stavy, během kterých může dojít k výraznému poškození mozku. Několik studií jasně poukazuje na to, že u lidí kteří kurkumu pravidelně konzumovali skutečně došlo k tomu, že se riziko akutní mozkové příhody snížilo.

Prospívá lidským cévám a žílám

Lehce to souvisí s výše uvedeným. Mozková příhoda je totiž spojena s tím, že dojde k zablokování průtoku krve, například vlivem sraženiny. Krev nemůže do mozku a nastává kolaps. A jelikož tomuto dokáže kurkuma předcházet, je více než jasné také to, že dokáže předcházet i problémům s cévním systémem. Zde umí jak odstraňovat sraženiny, tak dokáže zajistit lepší čistotu a tedy i průchodnost cév. To se podepisuje jak na lepším průtoku krve, tak samozřejmě také na lepším tlaku.

Pomáhá i srdci

U krve ještě zůstaneme. Na to, aby byla správně rozváděna po celém těle, má vliv srdce. A i na to blahodárně působí právě kurkuma. Je velmi dobrým pomocníkem ve chvíli, kdy je vaším cílem udržovat srdce zdravé, silné a dobře fungující. Opět to vede také k tomu, že díky tomu eliminujete možná rizika.

Umí bojovat proti rakovině

I v této oblasti byly zjištěny pozitivní účinky kurkumy. Jak v tom směru, že její pravidelná konzumace dokáže snižovat riziko vniku rakoviny, tak v tom směru, že dokáže výrazně pomáhat při samotné léčbě. Zde umí hlavně potlačovat růst rakovinotvorných buněk. Pokud jde o konkrétní typy rakoviny, tak umí primárně dobře bojovat v souvislosti s rakovinou mozku, jícnu, jater, plic, slinivky, prostaty, ale i střeva nebo močového měchýře.