Nejrůznější domácí koláče a pečivo jsou slabostí mnoha z nás. Většině lidí se ale nechce jejich přípravou trávit příliš velké množství času. Jednou z věcí, kterou si lze pečení ulehčit, je péct podle receptů, které nevyžadují přesné vážení jednotlivých ingrediencí na váze, ale vystačí si s obyčejnými hrnky. Je totiž pravda, že vážení a odměřování jednotlivých ingrediencí zabírá čas. Hrníčkové pečení ale neznamená, jak se někteří lidé mylně domnívají, pouze používání hrnků, naopak využívá i dalšího nádobí, především polévkové lžíce a čajové lžičky. Většina z vás asi zná hrníčkové pečení v souvislosti s koláčem či bábovkou. My vám ale dnes přinášíme recept na skvělý a snadný domácí chléb, který bude chutnat nejen vám, ale i všem návštěvám, kterým ho nabídnete.
Co budete potřebovat?
Na náš lahodný chléb koláč budete potřebovat tři hrnky polohrubé mouky, jeden hrnek teplé vody, čtvrt hrnku mléka, tři polévkové lžíce slunečnicového oleje, jeden a půl čajové lžičky droždí, půl čajové lžičky cukru a půl čajové lžičky soli. Na závěr jen pro upřesnění uveďme, že tento recept vychází z hrnku o objemu čtvrt litru.
Jak chléb připravit?
Nejprve si připravíme kvásek. V teplém mléce rozpustíme cukr a přidáme do něj droždí. Vše důkladně promícháme. Dalším krokem je přidání teplé vody a oleje. Promícháme a posledním krokem je přidání mouky a soli. Všechny ingredience pořádně promícháme a vytvoříme z nich, nejlépe rukama, těsto. Správná konzistence těsta by měla být lehce lepivá. Toto těsto poté přendáme do misky vymazané olejem, překryjeme utěrkou a umístíme na teplé místo, kde těsto necháme kynout alespoň po dobu jedné hodiny. Poté těsto rukama navlhčenýma olejem ještě jednou prohněťte a přendejte do pečicí misky. V misce ho poté chléb nechte ještě další půl hodinu odpočívat. Chléb pečte v troubě předehřáté na sto osmdesát stupňů po dobu asi čtyřiceti minut. Vhodné je do trouby během pečení umístit malou nádobu s vodou. Po upečení chléb vyklopte z formy a nechte pod utěrkou pomalu vychladnout.