Velmi populární koláček, který, myslím si, všechny dobře znáte. Možná je však váš recept trochu odlišný od toho našeho, proto neváhejte a inspirujte se. Strouhané těsto je klasika, která se skvěle hodí právě k tvarohové náplni.
Budete potřebovat:
- 400 gramů hladké mouky
- 150 gramů moučkového cukru
- 250 gramů másla
- 1 kypřící prášek
- 1 žloutek
- 4 lžíce kakaa
- 700 gramů tvarohu
- 150 gramů moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 3 žloutky
- 4 bílky
Postup:
Jako první si vypracujeme těsto. Spojíme si v jedné misce mouku, cukr, máslo, kypřící prášek, žloutek a kakao. Vypracujeme hutné a pevnější těsto, které rozdělíme na poloviny, obalíme do potravinářské fólie a dáme alespoň na půl hodiny do chladničky.
Mezitím si připravíme tvarohovou nádivku. Nejlepší je použít hrudkový tvaroh, díky kterému koláček chutná opravdu skvěle a je trochu pevnější. Utřeme si tvaroh, cukr, žloutky a vanilkový cukr. Pro chuť můžeme přidat i trochu citronové kůry. Mimo nádivku si z bílků ušleháme pevný sníh, který k tvarohu přimícháme. Nádivka tak bude vláčná a opravdu fajnová.
Plech si vyložíme papírem na pečení, případně vymažeme trochou másla. Polovinu těsta nastrouháme na spodek. Na těsto navrstvíme tvarohovou náplň a na nádivku opět nastrouháme druhou polovinu těsta. Celý koláč pečeme 30 minut ve vyhřáté troubě na 180 stupňů Celsia. Jednoduchý koláček, který se nedá zkazit. Dobrou chuť.