Máte rádi horkou koupel ve vaně? Pak byste si měli přečíst toto, má jiný dopad na vaše zdraví než jste si mysleli

Také si rádi dopřáváte horkou koupel, která vás zbaví všech trápení a pěkně si v ní odpočinete? Pokud si ji dopřáváte velmi často, měli byste rozhodně vědět, co může taková koupel lidskému organismu přinést. Následující článek vám prozradí to, co jste možná o horké koupeli doposud nevěděli. Čtěte tedy pozorně.

Velká dávka pohody

Velmi často vířivku a horkou koupel spojujeme s pocitem relaxace a klidu a pocitem pohodlí. Také zbavuje stresu a přináší nám dává dobrou náladu. A jak to ovlivňuje naši duševní pohodu a zdraví? V mnoha případech se názory liší. Podle posledních studií má horká koupel na lidské tělo stejný účinek jako tělesné cvičení a je schopna bojovat proti zánětu a dalším zdravotním neduhům.

Horká koupel nebo cvičení?

Bylo zjištěno, že jedna hodina ponoření v horké vodě, má stejný hypoglykemizující a protizánětlivý účinek jako 60 minut cvičení. Zní to příliš dobře, aby to byla pravda. Zatímco studium těchto účinků je zatím ve fázi přípravy, existuje přijatelné vysvětlení pro tuto skutečnost. Veškeré reakce, které zvyšují obsah tzv. proteinů tepelného šoku, zlepšují kontrolu hladiny glukózy v krvi a mohou být alternativou k tělesným cvičením. Horká koupel nebo sauna může podporovat zdraví lidí, kteří nejsou schopni často tělesně cvičit.

Čtěte také: Jogurtům z obchodu se budete vyhýbat obloukem, jakmile vyzkoušíte tento recept na domácí. Je mnohem levnější, lepší a chutnější!

Snížená hladina cukru v krvi

Tým vědců z britského Národního centra pro sport a sportovní medicíny zkoumal 14 mužů s normální váhou a nadváhou, a analyzoval jejich konkrétní metabolismy. Kromě toho měli účastníci experimentu hodinu jezdit na kole nebo si dát saunu.

Vědci zjistili, že 24 hodin po experimentu, se u obou skupin zlepšily indikátory hladiny glukózy v krvi. U těch, kteří navštívili saunu, byly výsledky ještě lepší: maximální hladinu krevního cukru po jídle, měli nižší o 10 % oproti těm účastníkům, kteří jezdili na kole. Dá se tedy předpokládat, že horká koupel nebo sauna, pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi, což může být nadějí pro pacienty s cukrovkou nebo jinými metabolickými poruchami. Tzv. pasivní vytápění může mít vliv na proteiny, zvané proteiny tepelného šoku, které regulují hladinu cukru v krvi.

Bojuje proti zánětům

Podle studie, pobyt v horké vodě pomáhá vypořádat se záněty. Protizánětlivý účinek je zde stejný jako po fyzické aktivitě. Je to dobrou zprávou pro ty, kteří mají chronické nemoci. Jiné studie zjistily, že horká koupel může dokonce snížit krevní tlak. I přes tyto pozitivní účinky horké koupele a sauny, je důležité poukázat na některá omezení experimentálních výsledků.

Stále existují omezení

Ve studii byli zařazeni pouze muži, a proto je obtížné říci, zda lze dosáhnout stejného efektu i u žen. Vzorek velikosti experimentu je velmi malý, účastnilo se pouze 14 lidí. Je proto zapotřebí dalšího výzkumu, než budou vědci schopni podat formální závěr. Nicméně studie nabídla vhled na léčivé účinky horké vody, což je velmi reálná vyhlídka, že to bude vědecky podloženo.

Do té doby by se mělo zacházet se saunou a horkou koupelí podle obvyklých hygienických postupů, protože zatím rozhodně nestačí na odstranění zdravotních problémů.