Do pračky jsem nalila trochu tohoto, od té doby si nemůžu vyprané prádlo vynachválit. Tyhle fígle by měla znát každá hospodyňka!

Pokud máte malé děti, zvířata nebo čas od času rádi pořádáte divokou party s přáteli, pak se vašemu bydlení jistě skvrny nevyhnou. Ať už od alkoholu, džusu nebo žvýkačky, pustíme se do boje s odolnými skvrnami na oblečení a jinými částmi bytového vybavení. Sledujete-li reklamy, nemůžete uvěřit svým očím, kolik super skvělých čističů na skvrny existuje, ale bohužel rozhodně všechny nefungují tak, jak slibují. Jak si poradit, když se vám stane nehoda s červeným vínem nebo podobně odolnou tekutinou polijete koberec či ubrus? Zkuste s námi sáhnout po osvědčených domácích prostředcích.

Víno

Potřísněné místo ihned posypte solí. Ta pohltí veškerou vlhkost a částečně i červenou barvu. Vhodné je následovat sůl minerálkou, která uvolní špínu z jednotlivých vláken. Pomoc od zaschlých skvrn může i čpavková voda (200 ml vody a 1 lžíce čpavku). Ale raději předtím zkuste na malém místě, zda tato směs neovlivní barevnost materiálu.

Káva nebo kakao

Nikdy nepoužívejte na tento typ skvrn horkou vodu. Raději sáhněte po slané vodě. Místo properte v ruce nebo opatrně potírejte hadříkem a solí. Nezapomínejte, že nesmíte tlačit. To opakujte tak dlouho, dokud nečistota nezmizí.

Čtěte také: V 48 už byla nešťastná ze svých dlouhých vlasů a o 40 cm je zkrátila. Výsledek úžasný a omládla

Kečup nebo červená řepa

Okamžitě oblečení propláchněte ve studené vodě. Látku nechte namočenou klidně několik hodin. Poté místo přetřete žlučovým mýdlem a řádně mezi prsty properte. Pokud je to možné, nechte ještě vyprat v pračce na běžný prací cyklus.

Fixy nebo pera

Zajímavým způsobem odstraňování je obyčejný lak na vlasy, který nastříkejte na postižené místo a po 15 minutách působení můžete vyprat v běžném programu. Pokud pračku využít nelze, pomůže roztok z lihu. Ten naneste na hadřík a jemně skvrnu třete, dokud nezmizí.

Žvýkačka

Žvýkačka umí na jakémkoliv místě pěkně potrápit. Na žvýkačku položte led, počkejte, až ztuhne, a pak ji jednoduše sloupnete dolů. Podobně to může fungovat třeba i s blátem. To se nikdy nesnažte odstraňovat ještě za mokra, ale raději vyčkejte, než zcela zaschne, půjde dolů lépe.