Nejedná se o klasický závin, kdy musíte těsto sami tvořit. Všemi oblíbený závin lze připravit i jednodušeji. Můžete koupit již hotové listové těsto, které navíc vydrží pár dní v ledničce, než ho budete chtít použít.
Ingredience:
- 1 balení listového těsta
- 1-2 kg jablek
- 6 lžic cukru
- 1 čajová lžička skořice
- 200 g ořechů
- 100 g rozinek
- olej
- vajíčko
Postup
1. Pomocí nože nebo škrabky na brambory oloupejte jablka a nastrouhejte je na středně hustém struhadle, nebo nasekejte nožem na malé kousky. Nechte je odkapat, popřípadě vyždímejte. Umístěte je na rozehřátou pánev s trochou oleje a nechte několik minut restovat. Přidejte nasekané ořechy, rozinky a skořici. Pro lepší aroma můžete přidat do směsi trochu rumu. Vše dobře promíchejte.
2. Rozbalte listové těsto, rozdělte na 3 díly, které následně rozválejte na tenké pláty. Jednotlivé listy rozložte na pracovní stůl a potřete olejem. Na připravené těsto rozetřete připravenou náplň a zamotejte do rolády. Aby se vám závin dobře motal, nedávejte náplň až ke krajům, ale nechte si zhruba 3 centimetry od kraje volné.
3. Hotové záviny umístěte na plech s pečícím papírem.
4. Rozšlehejte vejce a potřete jím přichystané záviny.
5. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů zhruba dvacet minut, dokud nejsou krásně opečené.
6. Hotové záviny navrch posypte moučkovým cukrem a podávejte.
Takový závin se výborně hodí jako snídaně, svačina, nebo zákusek po obědě. 100 g obsahuje 743 kJ. Není to příliš, ale pokud držíte štíhlou linii, můžete namísto cukru použít stevii. To je přírodní sladidlo bez kalorií a bez nebezpečných éček. Namísto klasického listového těsta můžete koupit tento polotovar v celozrnné variantě. V tom případě uděláte z dezertu dietní lahůdku, po které jistě nepřiberete ani deko, naopak, jablka vám dodají potřebnou vlákninu i vitamín C.
Přejeme dobrou chuť, užijte si ho s radostí!