Řeknu vám své tajemství, co dělám každý rok s záhonem malin a ostružin: Krásně, šťavnaté a zdravé plody, já z pár metrů čtverečních sklízím 50kg

Malinové keře se popínají do výšky, hodí se tedy i na malou zahradu a poskytují sladkou a zdravou úrodu, kterou si budete užívat po celé léto. Abyste dosáhly bohaté úrody, je potřeba se o keřík správně starat. Následující triky jsou velmi efektivní a prakticky zadarmo.

Jak podpořit růst malin

V jarních měsících je vhodným postupem polévání keře horkou vodou (o teplotě 70-80 °C). S poléváním začněte již s příchodem jara, než začnou vyrážet nové výhonky. Při polévání je ovšem potřeba chránit kořeny. Pokud je země dosud promrzlá, teplá voda kořenům neuškodí. Při teplejším počasí je nutné kořeny přikrýt výstelkou. Na tu lze použít mulč z:

  • pilin
  • štěpky
  • stromové kůry

Obdobným způsobem lze také ošetřovat ostružiny nebo rybíz.

Čtěte také: Policejní pes kontroloval doručené balíčky a u jednoho se začal chovat velmi podivně. Bylo jasné, že se v něm musí nacházet něco opravdu zvláštního. Když krabici otevřeli, nemohli uvěřit tomu, co v ní vidí!

Správná výživa keře pro bohatou úrodu

Podpora plození je u malinových keřů dosažená také vhodným ošetřujícím prostředkem. Ten by měl být aplikován ještě před proléváním pod ochrannou vrstvu kořenového systému. K tomuto účelu je využíváno několik hmot zahrnujících:

  • živné roztoky
  • kompost
  • rašelinu

Živný roztok je možné si vyrobit doma z běžných surovin. Můžete aplikovat některý z následujících receptů.

Živný roztok hořčičný

Připravuje se jako vodní výluh hořčičných semínek. 20 gramů semínek se důkladně promíchá s vodou ve větším kbelíku a nechá se 24 hodin stát. Roztok se pak ke kořenům naleje včetně semínek.

Živný roztok z jedlé sody

Příprava tohoto živného roztoku spočívá v rozmíchání 2 polévkových lžic jedlé sody v 10 litrech vody.

Ochrana keře proti škůdcům

Bohaté úrodě malinového keře také brání napadení škůdci, je tedy žádoucí provádět také jeho pravidelné ošetřování, které zabrání jejich činnosti. Nejdůležitější je v tomto případě zabránit šíření plevele v okolí keře. Plevel přitahuje, je tedy potřeba jej odstraňovat ihned, jakmile se v blízkosti keříku objeví, a to i s kořenem.