Pór zahradní, spíše známý jako pórek, je oblíbenou cibulovou zeleninou. Obzvlášť ve studené kuchyni, v různých salátech a polévkách, často nahrazuje cibuli, jelikož nemá tak výraznou vůni a texturu a není tolik štiplavý. Vyznačuje se lahodnou jemnou chutí.
Tuto pochoutku můžete pěstovat i doma a mít ji tak k dispozici po celý rok. Obvykle se pórek nechává vyklíčit ze semen, ale v takovém případě zraje několik měsíců a navíc vyžaduje hodně péče. My vám nyní představíme mnohem snazší způsob, jak dosáhnout při domácím pěstování pórku velkých úspěchů.
Stačí pár jednoduchých kroků
Nejprve kupte stonek pórku s kořeny. Nebojte se, takový najdete snadno, dodavatelé totiž kořeny většinou neodřezávají (už proto, že i ty něco váží). Větší část stonku využijte na jídlo, ponechejte jen 5-10 cm nad kořeny. Kořeny umístěte do nádoby do 3 cm naplněné vodou tak, aby stonek nevyčníval více než o 5 cm. Jednou denně je třeba vodu vyměnit.
Po necelém týdnu může být rostlina přesazena do hlubší nádoby se zeminou. Za zhruba 10 dní bude pór dostatečně velký na sklizení a následnou konzumaci. Abyste získali přístup k té nejchutnější části, stonku, odstraňte listy. Nemusíte je ovšem jen tak vyhodit. Využijete je například:
– Do polévky
– Do omáčky
– Jako náplň do slaného koláče
– Na obalení pečeného rybího filetu či kuřecího plátku
Pozor na světlo a prostor
Pokud na to máte kapacity, na jaře můžete pórek nasadit v otevřeném prostoru a nechat ho růst venku. Na podzim jej přemístěte do květináče a opět schovejte dovnitř.
Při domácím pěstování pórku je důležité dbát na splnění tří základních podmínek. Především byste měli rostlinu umístit do co nejsvětlejší místnosti. Dbejte také na dostatečnou kapacitu nádoby, v níž bude pór klíčit – může to být velká láhev, hrnec, nebo dokonce kbelík. A do třetice: pravidelně a často rostlinu zalévejte.