Jak si užít víkendové nebo prázdninové ráno? Perfektní snídaní s domácími rohlíky doplněnými o tradiční máslo, rajčátka nebo zeleninový salát. Domácí rohlíky bude milovat celá vaše rodina. Se šunkou, sýrem nebo Nutellou? Domácích rohlíků nebude v chlebníku nikdy dost, protože po upečení hned zmizí. Nevěříte? Vyzkoušejte tento recept na domácí rohlíky, které budou chutnat ještě lépe než z vaší oblíbené pekárny!
Co budete potřebovat na přípravu
Pro výrobu domácích rohlíků budete potřebovat:
- 1 kg hladké mouky
- 6 dcl mléka
- 2,5 dcl oleje
- 80 g čerstvého droždí
- 25 g soli
- 1 kávovou lžičku cukru
- 1 žloutek na potření
Příprava
Z připravených surovin si přichystejte klasickým způsobem kynuté těsto. Kvásek si připravte z vlažného mléka, cukru a rozdrobeného droždí. Pozor, aby mléko bylo teplé, nesmí být studené ani příliš horké. Následně přimíchejte ostatní suroviny na těsto.
Vypracujte hladké a vláčné těsto, které dejte vykynout na teplé místo. Mísu s těstem přikryjte čistou utěrkou.
1 kg hladké mouky vystačí na výrobu 27 rohlíků.
Vykynuté těsto rozdělte na 27 malých koulí, které nechte ještě pod utěrkou kynout. Po vykynutí každou kouli jednotlivě rozválejte na délku asi 20 cm. Placku následně srolujte do tvaru rohlíčku.
Pokládejte rohlíky na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě 10 minut kynout. Potřete rozšlehaným žloutkem.
Pečte v předem vyhřáté troubě na 220°C asi 10-12 minut.
Už nikdy z obchodu!
Upečete jednou a už nikdy nebudete chtít k snídani jiné rohlíky než ty domácí. Průmyslová chuť se s doma upečeným pečivem nedá vůbec srovnat. Navíc si můžete upéct vždy takové, na jaké máte chuť. Upečete sypané mákem, sezamem nebo ozdobíte hrubou mořskou solí? Velmi dobře chutnají domácí rohlíky ve středomořské úpravě se sušenými rajčaty nebo olivami a tymiánem. Je možné upéct i domácí rohlíky na sladko, např. s povidly.