Famózní banánové řezy se staly hitem internetu: Tenhle recept nyní zkouší naprosto každý

Ovocné řezy jsou připravovány v různých variantách a mohou být lehké, hutné nebo vláčné vždy podle toho, jaký poměr těstové, krémové a ovocné části je aplikován. Řezy z banánů nabízejí široké spektrum možností zejména vzhledem ke specifickému tvaru tohoto exotického ovoce. Jedním ze skvělých receptů jsou velmi oblíbené řezy Banana split, které upomínají na klasický zmrzlinový pohár, ale jsou v porovnání s ním trvanlivější, a navíc se hodí jak na odpolední mlsání ke kávě, tak pro zvláštní příležitosti či návštěvy. Jakmile je jednou ochutnáte, nebudete se jich moci nabažit především kvůli kombinaci lahodného krému, příjemného lehkého korpusu, a hlavně čerstvých banánů. Tento dezert také skvěle vypadá, jak tedy na něj?

Co všechno budete na řezy Banana split potřebovat

Recept se skládá ze dvou částí – z pečeného korpusu, přípravy krému a polevy. Všechny ingredience se odměřují objemově, je tedy dobré si pořídit měrnou nádoby, v níž můžete měřit také sypké složky. Na korpus si připravte:

  • 200 ml mléka
  • 100 ml cukru krystal
  • 200 ml oleje
  • 3 vejce
  • 500 ml hladké mouky
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • máslo na vymazání formy

Krém se vyrábí z následujících ingrediencí:

Čtěte také: Více než 7000 let stará fontána objevená v České republice. Nejstarší dřevěný výrobek, který kdy byl objeven

  • 60 ml hladké mouky
  • 60 ml škrobu
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 150 ml cukru krystal
  • 1 balíček sušené smetany ke šlehání
  • 800 ml mléka
  • 3 žloutky
  • špetka soli

Polevu připravíte z těchto ingrediencí:

  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 200 gramů horké čokolády
  • 50 ml mléka
  • sekané ořechy na ozdobu

A samozřejmě čerstvé oloupané banány.

Příprava dezertu

Dezert se připravuje postupně, tedy od korpusu po polevu a to takto:

  1. Nachystejte si hranatý plech a vymažte jej máslem.
  2. Těsto připravíme tak, že nejdříve smícháme mléko, cukr a olej odměřené na korpus.
  3. Jakmile je směs hladká, přidáme prosátou mouku a ostatní ingredience a umícháme řídké těsto, které následně vylejeme a rozprostřeme na vymazaný plech.
  4. Pečeme v troubě předem vyhřáté na 180 °C, dokud korpus nezezlátne. Zda je zcela upečený, vyzkoušíme špejlí. Poté jej z trouby vyjmeme a necháme vychládnout.
  5. Krém se připravuje tak, že smícháme všechny připravené ingredience s výjimkou práškové smetany ke šlehání a na plotýnce pak směs za stálého míchání zahříváme do hladkého hustého pudingu.
  6. Do vzniklého pudingu zašleháme práškovou smetanu a rozprostřeme jej rovnoměrně na korpus.
  7. Na krém vyskládáme oloupané banány a připravíme polevu.
  8. Do misky si připravíme nalámanou čokoládu.
  9. Smetanu ke šlehání ohřejeme a nalejeme na připravenou čokoládu, abychom ji roztopili. Za stálého míchání přidáme mléko a zpracujeme na homogenní směs. Následně přidáme nasekané ořechy.
  10. Polevou přelejeme krém a banány tak, aby byla celá plocha dezertu pokrytá.
  11. Dezert pak můžeme nechat ztuhnout na vzduchu nebo v lednici.

Podáváme nakrájené na kostky nebo obdélníčky.