K obědu jsem chtěla připravit zeleninu, ale moje děti ji už v salátu nechtěli. Když jsem ji připravila takto, nešlo se jí nabažit!

S věkem přichází moudrost. Není to jinak ani ve vaření či pečení. Určitě nejedna z nás ví, že v troubě se dá upéct opravdu široká škála výborných pokrmů. Často je právě její použití výhodnější než příprava jídel na pánvi nebo v hrnci. Co se týče zeleniny, právě ta si v poslední době získává oblibu pro svou přípravu v troubě.

Reklama

První věc, které je důležité věnovat pozornost, je výběr zeleniny. Správná kombinace zeleniny a koření je klíčová pro pečení v troubě. Nejvhodnější na pečení jsou: květák, brambory, dýně, mrkev, paprika a lilek. Tyto druhy je nejlépe použít jako základ.

[hana-code-insert name=’google‘ /]

Tento seznam není nijak omezen, ale toto jsou příklady z nejlepších možností. Volba těchto druhů lze snadno odůvodnit: dobře zachovávají svůj tvar, jejich slupka neslézá, nejsou suché a skvěle chutnají, pokud jsou uvařené v troubě.

Reklama

Zelenina je chutná i sama o sobě, ale k její dokonalosti je zde seznam pár ingrediencí, které dokonale zvýrazní jejich chuť. Podle toho, jakou chuť chcete, aby zelenina měla, vyberte příslušnou přísadu, jako například česnek, zázvor, citron nebo cibuli.

Na celý plech zeleniny budete potřebovat 2-4 prolisované stroužky česneku nebo lžíci strouhaného zázvoru, česnek s cibulí nebo polovičku citronu. Cibuli a česnek nemusíte nakrájet a po dopečení je můžete odstranit, přičemž Vašemu jídlu dodají správný nádech. Se stejným účelem může být použit citrón nebo nastrouhaná citronová kůra.

[hana-code-insert name=’Dole‘ /]

Nejpoužívanějším olejem na pečení je slunečnicový olej, olivový olej a kokosový olej. Použít samozřejmě můžete i živočišný tuk. Je jen na Vás, jaký chuťový podtón si zvolíte pro svou zeleninu.

Při výběru koření je Vám přístupná opravdu široká barevná škála. Od šalvěje přes kurkumu, bobkový list, tymián, kari, mletou červenou papriku až po rozmarýn. Ani v tomto případě se chuťovým buňkám meze nekladou. Dbejte však na to, že na plech zeleniny většinou stačí 1 až 2 čajové lžičky bylinek.

Pokud byste se ale rozhodli, že chcete něco opravdu výjimečného, na dochucení zeleniny můžete použít například med nebo javorový sirup, který Vašemu obědu dodá sladkou chuť, ořechy mu dodají křupavou texturu, petržel, koriandr a kopr ho osvěží, a ocet a citrusové šťávy mu dodají kyselost.

Reklama