Lněné semínko je společností konzumováno mnoho let. Oblíbené je hlavně pro své účinky ale také univerzální použití. Pokud jej chcete začít konzumovat, můžete jej přidat do nejrůznějších pokrmů nebo ho pojídat v různých formách. Přečtěte si, jaké jsou možnosti, a proč byste ho měli každý den jíst.
Malý zázrak
Lněné semínko je malé hnědé semínko, ve kterém je koncentrováno mnoho užitečných látek. Doporučuje se ho konzumovat zvláště v mleté podobě, kdy je nejúčinnější. Alternativou je ho i poctivě pokousat. V opačném případě se blahodárných účinků nedočkáte. Pojídání lněného semínka doporučují nejen výživoví poradci a nutriční terapeuti, ale také lékaři a gynekologové. Jeho konzumace přitom nevyžaduje žádnou přípravu. Nejlepším způsobem je jeho přidávání v syrovém stavu do oblíbených pokrmů.
Vláknina a omega 3 mastné kyseliny
Lněná semínka jsou bohatá na vlákninu. Obsahuje dokonce 2 druhy vlákniny, rozpustnou i nerozpustnou. Díky tomu způsobuje pocit plnosti a pomáhá při hubnutí. Důležitou funkci zastává i při vstřebávání živin a podpory dobrého trávení. Dále obsahuje také důležitou rostlinnou omega 3 mastnou kyselinu s názvem alfa-linolenová. Po mnoha zkoumáních a studiích byla shledána jako účinná při snížení rizika srdečních chorob, vysokého krevního tlaku, snížení zánětu a podporu vaskulárního zdraví a srdečních funkcí.
Svou úlohu sehraji i při snižování hladiny cholesterolu. Vláknina obsažená v lněném semínku váže cholesterol a tím brání jeho vstřebávání. Jeho účinky jsou tak všestranné a je dobré jej zařadit do jídelníčku jako prevenci.
Zdravá kůže a vlasy
Problémy s kůží a vlasy v mnoha případech dají pěkně zabrat sebevědomí. Je to opravdu nepříjemný problém a před okolím nejde prakticky skrýt. Se zdravě vypadající kůží i vlasy vám ale může pomoct pravidelná konzumace lněného semínka. Obsahuje totiž esenciální mastné kyseliny. Díky tomu vám pomůže snižovat suchost a zánět kůže. Vřele doporučován je i při problémech jako je akné, ekzém nebo růžovka.
Jak ho konzumovat?
Jak již bylo zmíněno, praktičtější je, pořídit si lněné semínko ve mleté podobě. V opačném případě je budete muset dokonale požvýkat jinak nebude mít správné účinky. V mleté podobě je ale snazší i jeho přidávání do oblíbených jídel. Přidat ho můžete do jogurtu, kaší, pomazánek, másla, salátů, těsta na pečení pečiva i buchet a mnoho dalších pokrmů.