Nádobí je od první chvíle určeno k připravování nejrůznějších pokrmů, kde se mastnotě zkrátka nevyhnete. Problémem ale je, že po čase poznamená jejich vzhled. Přesto že nádobí poctivě myjete, některé usazeniny už nejdou umýt. To je případ především pánví, které při smažení čelí největšímu znečištění mastnotou. Pokud ale vyzkoušíte jednoduchou metodu, budou vypadat jako nové. Přesvědčte se sami.
Pomohou vám klasické ingredience
Problematickým místem většiny pánví je spodní část. Při smažení totiž se totiž rozpálená mastnota při prskání dostane i na plotýnku, kde se velmi rychle připaluje ke spodní části pánve. A právě tam je největší problém ji vydrhnout. Díky 2 klasickým surovinám ji ale můžete jednoduše vyčistit. Budete potřebovat:
- prášek do pečiva
- 9 % ocet
Pusťte se do čištění
Pánev otočte dnem vzhůru. Dno posypte práškem do pečiva, navlhčete houbou a na závěr vzniklou směs zalijte ještě trochou octa. Připravte se na šumivou reakci, kterou nechte chvíli působit. Po pár minutách reakci zkontrolujte. Otřete směs houbou. Povrch by měl být zbavený všech usazenin a odolných nečistot. Pokud však nejste s výsledkem spokojeni, vyzkoušejte metodu aplikovat ještě jednou, a to stejným způsobem. Na závěr nezapomeňte pánev umýt teplou vodou a přípravkem na mytí nádobí.
Vyzkoušejte metodu i na jiné povrchy
Tuto čistící směs můžete využívat univerzálně podle potřeby. V kuchyni ji dále využijete také na čistění povrchu hrnců, pekáčů, zapékacích mís a dalšího nádobí, kde dochází ke kontaktu s odolnou mastnotou. Skvěle díky těmto krokům vyčistíte také troubu. Její udržování a pravidelné čistění láme hlavu nejedné hospodyni. Připáleným nečistotám během každodenního používání zkrátka nezabráníte, a proto je potřeba mít v záloze účinný recept na jejich rychlé odstranění bez zbytečného drhnutí.