Usušte své oblečení rychle – a bez sušičky

Sušička je úžasný vynález, který vám může usnadnit život zejména na podzim a v zimě, kdy je venku vlhko a prádlo pomalu schne. Bohužel je sušička také stroj poměrně drahý a ne každý má na něj ve svém bytě či domě místo. Příliš mokré prádlo může být velkým problémem, protože například naše děti si chtějí hrát venku každý den.

Jednoduchý trik, který urychlí sušení

Naštěstí existuje způsob, jak prádlo vysušit rychle. A to i bez sušičky. Již naše babičky věšely prádlo ven na šňůru i v nejhorších zimních mrazech, namísto toho, aby je sušily v teplé místnosti. A nedělaly to vůbec špatně – právě zmrazení je jednou z nejlepších metod sušení. Tento trik funguje velmi dobře, jen stačí vědět, jak postupovat.

Proč tento trik funguje?

Sušení mrazem funguje a měli byste jej vyzkoušet z následujících důvodů:

Čtěte také: Rozpoznejte hmyz podle kousnutí. V létě se vám to může hodit

· Lyofilizace neboli sušení mrazem je založeno na tom, že studený vzduch má nízkou vlhkost.

· Během zmrazování vlhkost sublimuje, což znamená, že voda se stává plynným stavem, nikoli vodou.

· Nepotřebujete speciální zařízení.

Jak postupovat?

Všechno, co potřebujete, je mrazák. Díky němu vysušíte oblečení dříve, než jste zvyklí. Stačí vzít mokré oblečení, které potřebujete rychle usušit, a dát jej přímo do mrazničky. Když vyjmeme oblečení z mrazničky, zjistíme, že je mnohem sušší, než když jsme ho do mrazničky vkládali. Jakmile jsme oblečení vytáhli z mrazničky, stačí je rychle vyžehlit. Tento trik je velmi praktický, můžeme ho každému jen doporučit! Naše babičky si zkrátka uměly poradit, a to i bez praček, sušiček i žehliček!

Když oblečení zamrzne, uschne mnohem dříve

Proces sušení mrazem se zdaleka nepoužívá pouze na mokré oblečení. Své využití má v potravinářském, biotechnologickém i farmaceutickém průmyslu. Lyofilizace se používá taktéž k záchraně dokumentů nebo knih. Takže sušení mrazem je poměrně rozšířená praktika, kterou můžete bez problémů vyzkoušet také doma.