Mnoho žen nerado vaří dlouhozrnnou rýži. Důvod je ve všech domácnostech jeden a tentýž. Rýže se lepí dohromady a hrudkovatí. My se s Vámi podělíme o triky, které z Vás udělají stoprocentní specialisty na vaření rýže.
Na to, abyste uvařili dobrou rýži, nemusíte být žádný šéfkuchař. Nepatří to k těm nejjednodušším věcem v kuchyni, ale stačí, když se naučíte odhadnout čas, použít správný hrnec a ty správné triky.
Rozhodně namočit
Rýži před vařením vždy namočte. Pokud se budete držet této rady, během vaření rýže pěkně nabobtná, ale vystoupí mnohem méně škrobu. Rýži zalijte studenou vodou tak, aby hladina byla přibližně 2 centimetry nad ní. Nechte ji namočenou přibližně hodinu.
Když vám rýže vodu nasaje, přebytečnou vylijte. Vhoďte k rýži 50 g másla a zalijte vroucí vodou z konvice v poměru 1:1. Osolte a dobře promíchejte.
[hana-code-insert name=’google‘ /]
V takové vodě nechte rýži ½ hodinu a po této době ji dejte povařit na mírný oheň přibližně po dobu 15 minut. Pokud se odpařila veškerá voda, znamená to, že rýže je hotová.
Rozhodně smažit
Rýži promyjte vodou přes sítko, nechte okapat a jemně proschnout.
Do pánve nalijte 2 polévkové lžíce oleje a nechte ho rozehřát.
[hana-code-insert name=’Dole‘ /]
Do horkého oleje vsypte rýži a smažte ji cca 5-10 minut. Rýži musíte stále míchat, jinak se začne připalovat. Smažte dokud nezačne měnit barvu, poté ji přesypte do hrnce a zalijte horkou vodou tak, aby byla hladina asi 1 centimetr nad rýží. Osolte a vařte pod napůl odkrytou pokličkou, dokud se neodpaří voda. Rýži pravidelně promíchejte.
Rozhodně vařit
Nalijte do hrnce 2 litry vody a nechte ji vařit.
Rýži mezitím důkladně propláchněte. Dokud se voda v hrnci vaří, rýži osolte a až bude voda teplá, vysypte propláchnutou rýži. Vařte ji, dokud zcela nezměkne. Po uvaření slijte rýži z hrnce přes sítko, jako když vaříte těstoviny.
Nechte okapat cca 5 minut, poté ji vysypte do misky a promažte trochou oleje. Dobře promíchejte.
Maximálně SOS
Pokud se Vám rýže někdy nepodaří, nikdy se nebojte použít základní SOS. Dejte rychle do konvice vařit trochu vody a celou rýži s ní zalijte. Klidně i vysoko nad rýži. V nejhorším případě můžete Vaši rýži po uvaření stále přelít přes sítko, jako obyčejné špagety.
S těmito osvědčenými triky však bude výsledná konzistence Vaší rýže opravdu dokonalá. Nemusíte se obávat slepenců, ani velkých hrudek. Jděte na jistotu a nebojte se experimentovat. Rýže přece není strašák, je to jen jídlo. A před jídlem sice třeba mít respekt, ale vždy s mírou. Přejeme hodně štěstí!