Citronová kůra je skvělá na celou řadu věcí. Vyzkoušejte a uvidíte sami!

Ve chvíli, kdy vymačkáme šťávu z citronu, kůra přistane téměř okamžitě v koši, v lepším případě na kompostu. A přitom má obrovské množství blahodárných účinků. Několik studií ukázalo, že citronová kůra může mít více zdravotních pozitiv, než samotný střed tohoto citrusu. Kůru můžeme ale také skvěle využít v domácnosti. Než ji vyhodíte, podívejte se na níže uvedené tipy.

Antibakteriální účinky

Díky vysokému obsahu flavonoidů má úžasné antibakteriální účinky, což z něj činí skvělý čistič do kuchyně a koupelny. Stačí, když jednoduše naplníte sklenici citronovou kůrou a poté ji zalijete dostatečným množstvím octa tak, aby ji zcela zakryl. Uzavřete láhev a nechte takto po dobu dvou týdnů. Poté směs nalijte do čisté lahve s rozstřikovačem a můžete začít čistit povrchy.

Repelent, čistič prkénka i voňavka

Není nic hezčího, než vůně uvolněná z citronové kůry, která udržuje mravence i komáry daleko od vás a vašeho domova. Kůra je kromě čištění kuchyňských a koupelnových povrchu skvělá také pro kuchyňská prkénka. Tam se může pěstovat mnoho bakterií, jejichž počet můžete snížit otřením citronovou kůrou nebo směsí citronové kůry a octa.

Čtěte také: Udělejte si díru do klíče od bytu. Je to skvělý nápad!

Chcete-li mít v lednici příjemnou vůni a chcete odstranit nepříjemný zápach, vložte do rohů několik kousků citronové kůry. Vyměňujte je každý týden a už nikdy se nebudete potýkat se zápachem. Skvělý způsob, jak využít citronovou kůru, je při čištění nehtů. Díky ní nebudou zažloutlé a budou se krásně lesknout. Stačí, když kůru dáte do odlakovače a otřete nehty.

Krásná vůně a vynikající chuť

To, že se kůra používá při pečení dezertů, není žádné překvapení. Stejně dobře ji ale můžete využít také při přípravě koktejlů. Používejte ale jen organické produkty. Vyrobit můžete také ledové kostky s citronovou kůrou. A vůni můžete dodat také svému odpadkovému koši a nohám. Až si budete dělat koupel nohou, přidejte trochu citronové kůry. Eliminujete tak nepříjemné pachy.