Sérii pěti nejlepších marinád na maso ocení především milovníci grilování, kterým již brzy začne letošní sezóna. Sluneční paprsky přinesou s sebou i chuť vyndat gril, a proto neváhejte a připravte si něco nového. Těchto 5 marinád Vás dostane rovnou do kulinářského nebe.
Už na přelomu března a dubna se lidé pomalu, ale jistě začínají přesouvat na čerstvý vzduch a pokud náhodou nemají před domem zahradu, utíkají na své chaty či letní domky. Městské byty začnou zůstávat během víkendů opuštěné. Za následek to bude mít nejen chuť vyjít si do přírody, ale i se v ní dobře najíst a užít si nefalšovanou chuť masa opečenou na ještě nefalšovanejším ohni.
Marináda „Pozdravy z Balkánu“
Suroviny na 2 kg masa:
- 3 ks sladké červené papriky
- 120-150g koriandru
- 650g bílého jogurtu
- šťáva z ½ citronu
- sůl a pepř podle chuti
[hana-code-insert name=’google‘ /]
Ogrilujte papriky na mřížce a nařízněte je na tenčí proužky. Smíchejte jogurt s citronovou šťávou a kořením. Koriandr můžete použít i čerstvý. Dobře promíchejte a můžete nanést na maso.
Marináda „Mediterran“
Suroviny na 2-2,5 kg masa:
- 450ml olivového oleje
- 650ml rostlinného oleje
- šťáva z ½ citronu
- větvička tymiánu
- 3 větvičky rozmarýnu
- 2 větvičky šalvěje
- 1 stroužek česneku
- pepř a sůl dle chuti
Smíchejte oba druhy oleje a přidejte do něj citronovou šťávu, pepř a nahrubo nasekané čerstvé bylinky. Protlačte nebo nožem rozdrťte česnek a přidejte do marinády. Důkladně promíchejte a můžete nanést na maso.
Lahodná marináda s pomerančem
Suroviny na 2-3 kg masa:
- 1 větší pomeranč
- 2 stroužky česneku
- 2 PL sušené bazalky
- 1 lžičku mletého kardamomu
- 650ml zakysané smetany
- 250g majonézy
- sůl a pepř dle chuti
[hana-code-insert name=’Dole‘ /]
Na tenkém struhadle nastrouhejte omytou pomerančovou kůru, z dužiny vymačkejte šťávu a vše promíchejte s česnekem, bazalkou a kardamonem. Přidejte sůl a pepř a na závěr smetanu s majonézou. Vše důkladně promíchejte a můžete nanést na maso.
Marináda z vína
Suroviny na 2 kg masa:
- 200g cibule
- 150ml vlažné vody
- 250ml suchého bílého vína
- 4 stonky citrónové trávy
- 2 lžičky bílého pepře
- sůl dle chuti
Cibuli nakrájejte na kostičky, přidejte víno, sůl, vodu a nakrájenou citronovou trávu na malé kousky. Pokud nemáte k dispozici citronovou trávu, použijte přibližně stejné množství najemno nastrouhané citronové kůry. Na závěr přidejte bílý pepř a vše dobře promíchejte. Můžete nanést na maso.
Marináda „Florence“
Suroviny na 2-3 kg masa:
- 2-3 citrony
- 1 stroužek česneku
- 1-2 větvičky rozmarýnu
- 250ml olivového oleje
- 750ml rostlinného oleje
- nahrubo namletý černý pepř a sůl dle chuti
Citrony vyždímejte, smíchejte s utřeným česnekem a nasekaným rozmarýnem. Nechte 2-3 minuty odstát, aby se uvolnily vůně a přidejte směs olejů, pepře a soli. Dobře promíchejte a naneste na maso.
Tyto jedinečné a úžasně chutné a voňavé marinády Vám zpestří nejen Váš pobyt na chatě nebo v přírodě, ale zanesou Vás do cizích zemí, kde domácí přesně vědí, co je svěžest a co masíčko krásně zjemní a dodá mu tu správnou bylinkovou chuť!