Pokud kupujete banány, před konzumací raději věnujte pozornost jejich vzhledu

Banány patří celosvětově k nejoblíbenějším druhům ovoce. Jsou především velice praktické jako svačina jak pro dospělé, tak i pro děti, protože jsou chráněné slupkou, díky které se dobře přepravují. Slupka se pak lehce sloupne a banán je ihned připraven ke konzumaci.

Přírodní zdroj energie a zdraví

Velkou předností banánů je to, že tělu dodávají rychlou energii. Je to díky tomu, že obsahují několik přírodních cukrů, a to sacharózu, fruktózu a glukózu. Proto můžete často vidět i vrcholové sportovce, jak v průběhu výkonu nebo po něm díky banánu dodávají tělu potřebnou dávku energie, a to tou nejlepší, tedy přírodní cestou.

Banány mají i své využití v gastronomii, je možno z nich dělat například zdravé koktejly, přidávat je do dezertů, některé odrůdy jsou vhodné také k pečení a smažení.

Čtěte také: Nový díl Výměny manželek představuje rodinu ve velmi neobvyklé situaci

Odborníci na výživu doporučují konzumovat banány pravidelně. Pokud budete tuto zásadu dodržovat, sami brzy poznáte blahodárné účinky banánů na lidské zdraví. Banány zejména

  • pomáhají k udržení potřebné hladiny vody v těle
  • podporují optimální srdeční rytmus
  • snižují vysoký krevní tlak
  • u dětí a mladých lidí napomáhají správnému růstu a síle kostí, a také
  • posilují funkci ledvin.

Nebezpečí, které banány mohou skrývat

Přes všechny výše uvedené blahodárné účinky na lidské zdraví se i banány mohou stát zdrojem nebezpečí pro zdraví člověka, a dokonce i pro jeho život. Je totiž třeba si uvědomit, z jakých oblastí banány pocházejí a jací živočichové se v těchto oblastech více či méně běžně vyskytují.

Banány se od Evropy dovážejí především z Kolumbie, Kostariky a Ekvádoru, tedy zemí, kde se lze setkat s řadou nebezpečných živočichů, například pavouků. Jedním z velice nebezpečných druhů je palovčík brazilský, kterému se říká také banánový pavouk. Stává se, že se zásilkou banánů putuje také tento pavouk, který poté může někoho ohrozit i v místě určení.  Jedná se totiž nejen o velice jedovatého, ale také útočného pavouka. Problémem však není pouze možný transport dospělých jedinců, ale také pavoučích zámotků na ovoci, které pak obsahuje i pavoučí jed. Právě z těchto důvodů je nezbytné věnovat pozornost banánům a jejich vzhledu, jak se o tom přesvědčila jedna matka z Velké Británie.

Po návratu z nákupu měla její dcerka hlad, a tak jí matka chtěla dát banán jako zdravou svačinku. Její pozornost však upoutala zvláštní skvrna na slupce jednoho banánu. Prohlédla celý trs a zjistila, že podobné skvrny jsou na více banánech. Při bližším pozorování se jí zdálo, že by se mohlo jednat o pavoučí zámotek, ale nebyla si jistá. Z opatrnosti banány pečlivě zabalila a vrátila se s nimi do supermarketu, kde je zakoupila. Společnost se jí omluvila a nabídla nejen kompenzaci za nákup, ale také prošetření celé události. Jak později vyšlo najevo, byly banány infikovány právě jedem palovčíka a mohly tak být nesmírně nebezpečné.

Pokud tedy kupujete jakékoliv ovoce nebo zeleninu, které nejsou z tuzemských zdrojů, pečlivě je prohlédněte a buďte opatrní, abyste se nedostali do podobné nepříjemné a potenciálně nebezpečné situace.