Odborníci varují před sýry z Lidlu, mohou obsahovat nebezpečnou bakterii

Mluvíme tady o bakterii Listerie. Ty se mohou vyskytovat v půdě, ve fekáliích i ve vodě. Onemocnění touto bakterií nemusí mít vážný průběh, pokud člověk nemá oslabenou imunitu nebo pokud žena není těhotná. Samotný průběh je podobný chřipce, a stejně tak odezní. Veterinární správa varuje před dvěma druhy sýrů, které řetězec Lidl prodával. Jedná se o sýr Brie, který obsahoval škodlivý verotoxin, produkovaný bakterií E.coli, a kozí sýr rolku, který obsahuje přímo bakterii Listerie. Verotoxin obsažený v sýru Brie může způsobit průjmová onemocnění, a celkem se ho na trh mělo dostat 200 kg. Po zjištění této skutečnosti byla celá šarže z trhu stažena. Kozí sýr od holandského výrobce, celkem 4000 ks měla trvanlivost do 31. října byla také stažena. Objevili se však další indicie, že nakažené jsou i další marže tohoto sýra, a tak se dodavatel rozhodl stáhnout i je. O stažení obou druhů sýru Lidl informoval veřejnost na svých webových stránkách. Konečným spotřebitelům by tak nemělo hrozit nebezpečí, že po požití některého z uvedených sýrů, onemocní.

Reklama

Fungování státní veterinární správy

Je dobře, že nad kvalitou prodávaných potravin máme dohled. Těch, které mohou ohrozit lidské zdraví není moc, a to svědčí o dobré práci tohoto kontrolního orgánu. Určitě v tomto případě pomohla i provázanost kontrolních mechanismů v celé Evropské unii, takže vícestupňová kontrola ještě více posílila ochranu spotřebitele před závadným výrobkem. Pokud vezmeme do úvahy, kolik druhů potravin se na trhu prodává, tak tím více je třeba ocenit, že se v takovém množství podařilo nebezpečné výrobky zachytit a na trh je vůbec nepustit.

Máme se bát nebezpečných potravin?

To dozajista ne. Jak je vidět, kontrolní orgány plní svou danou povinnost, a k nám se až na výjimky, zdraví nebezpečné potraviny nedostanou. Mnohem více lidí onemocní po požití potravin, které si zakoupili jako nezávadné, ale nevhodným uskladněním se jejich konzumace stala pro jejich zdraví nebezpečné. Dbejte proto návodu na uskladnění jednotlivých druhů výrobků, a stejně tak dbejte na jejich dobu trvanlivosti, a toto platí dvojnásob u potravin, které se rychle a lehce kazí. Sýry, měkké masné výrobky mezi určitě patří. Hodně tedy záleží i na našem přístupu ke správné skladování potravin.

Reklama