Odříznou mu hlavu! Italský doktor chce udělat tuto šílenou operaci již za 8 měsíců!

Tak jak se moderní technologie vyvíjejí rychlým tempem, ruku v ruce s nimi se vyvíjí i oblast medicíny. To potvrzuje i velmi ambiciózní operace, kterou chce italský neurochirurg Sergio Canaveral uskutečnit koncem tohoto roku. Jako první na světě chce provést transplantaci hlavy. Pokusy o transplantaci hlavy byly sice prováděny i v minulosti, ty však nedopadly tak, jak si lékaři představovali. Transplantace hlavy je jakýmsi „svatým grálem“ transplantací a lékaři budou muset překonat mnoho závažných překážek.

Sergio Canaveral však tomu věří a přípravě na operaci se už nějaký čas intenzivně věnuje. Jako klíčový prvek celé operace bylo samozřejmě najít dárce. Toho italský neurochirurg našel v Rusku. Valery Spiridonov je 30ti letý muž, který trpí nevyléčitelnou svalovou atrofií. Při ní dochází k postupnému ochabování svalů a člověk nakonec umírá. Z tohoto pohledu tedy nemá Valery co ztratit.

A Q&A with the First Human Set to Get a Head Transplant

Čtěte také: Chlapec zdědil tuto starou garáž po své babičce. Když otevřel dveře, málem omdlel, tohle mu změnilo život

[hana-code-insert name=’google‘ /]

Během operace by měla být Valérymu odňata hlava a připojena na tělo dárce. Pokud vše půjde podle toho, jak to doktor Canaveral naplánoval, tak Valery by měl přebrat kontrolu nad tělem dárce.

Operace je pokládána za neuvěřitelně náročnou. Na prořezání míchy chce doktor použít speciálně vyvinutý nůž, přímo na tuto operaci. Ten má tloušťku pouze jeden mikrometr (jedna miliontina metru) a byl vyvinut na univerzitě v Illinois. Doktor plánuje hlavu po odnětí zmrazit, aby tak zabránil krvácení, a také, aby s ní dokázal pracovat a dokázal připojit všechny klíčové nervové propojení.

Někteří vědci varují, že projekt, i když se může na počátku jevit jako úspěšný, následně se mohou projevit u pacienta neurologické poruchy a nevylučují se ani stavy podobné „šílenství“. Jiní vědci jsou skeptičtí i k celé transplantaci a nevěří, že Canaveral dokáže opravit všechny nervy tak, aby fungovaly. Samozřejmě ale doufají, že se mýlí.

[hana-code-insert name=’Dole‘ /]

Operaci Canaveral bude provádět s týmem špičkových neurochirurgů, který zahrnuje až 150 lékařů, zdravotních sester a techniků. Celá operace by měla stát až 20 milionů dolarů (18,42 milionů eur).

Uvidíme tedy, zda vůbec k operací dojde, jelikož do prosince se toho může změnit ještě mnoho. No Canaveral věří, že k ní dojde a samozřejmě věří také v její úspěšný průběh. Pokud se operace podaří, bude to skutečný převrat v transplantační medicíně, který se hlubokými písmeny zapíše do dějin medicíny a to i přesto, že z části náramně připomíná kultovní horor – Frankenstein.