Sedm let od nehody Michaela Schumachera

Michael Schumacher je sedminásobným mistrem světa a měl si užívat své slávy i po skončení kariéry závodníka formule 1. Jak se ale před sedmi lety ukázalo, jeho klidný odpočinek v důchodu neměl mít dlouhého trvání. Ve svých 44 letech se během lyžování ve francouzským Alpách 29. prosince 2013 rozhodl k riskantnímu odchýlení od vyznačení sjezdovky a nerespektování zákazu vjezdu a utrpěl vážnou nehodu s poraněním páteře a hlavy, která jej uvrhla na dlouhou dobu do kómatu. Co přesně se na svazích Méribelu toho dopoledne stalo, není zcela jasné, a dodneška mnoho fanoušků nevěří, že k nehodě došlo.

Zasloužený odpočinek a lyžování

Rok poté, co ukončil svou kariéru závodníka formule 1, a jen pár dnů před svými narozeninami, odjel Michael Schumacher se svým synem a příteli do francouzských Alp na běžné zimní lyžování. Jak ukazují záznamy z kamery, kterou měl Schumacher během lyžování umístěnou na helmě, nechoval se ještě 2 minuty před nehodou nijak zvlášť nebezpečně a nepřeceňoval své schopnosti relativně zkušeného lyžaře. Podle některých zdrojů sjel z trasy proto, že chtěl pomoci dceři kamaráda, záběry však nic takového neukazují a tato zpráva nebyla nikdy potvrzena.

Osudová nehoda

Ať už byl jeho záměr jakýkoliv, jisté je, že se v jednu chvíli odchýlil z doporučené trasy a dostal se do míst, které již nepatří ke sjezdovce a jsou na nich nebezpečné kameny. Schumacher najel na jeden z nich, podklouzl a do jiného narazil hlavou. Ze svahu musel být dopraven do nemocnice vrtulníkem, který však měl problémy s přistáním, což prodloužilo velmi výrazně dobu převozu a jistě se podepsalo na celkovém stavu bývalého závodníka. Poranění hlavy byla rozsáhlá a vyžadovala okamžitou operaci. Ta trvala dvě hodiny a Schumacher byl kvůli zotavování poté držen 170 dnů v umělém spánku.

Čtěte také: Muž nešel na pohřeb své tchyně a nyní toho lituje!

Jak je na tom sportovec po sedmi letech?

Jaký je Schumacherův stav nyní, ví pouze jeho nejbližší rodina. Dle odhadů tehdejšího ošetřujícího neurochirurga však nebude Schumacherův stav o mnoho lepší, než byl v den nehody. Přestože již velmi pravděpodobně nemusí být napojen na přístroje a držen v umělém spánku, není zřejmě schopen významné samostatnosti, přestože podstoupil ještě další dvě operace a řadu rehabilitací.