Člověk by si nikdy nepomyslel, kolik jedů k nám denně doputuje z Číny. Po mnoha aférách s hračkami či elektronikou, už nikoho nepřekvapí, že toxické mohou být i potraviny. Právě tímto sedmi potravinám bychom se měli vyhýbat, pokud si nechceme v budoucnu koledovat o nepříjemné zdravotní komplikace, z nichž se může dokonce vyvinout i rakovina.
Čínské skandály
Jak se říká, vždy rozhoduje cena. Otázka je, zda i u Vás rozhoduje cena nízká, nebo cena vysoká? Obecně lze říci, že čím je cena nižší, tím důkladněji bychom se měli dívat nejen na složení, ale i na výrobce. Kontaminované potraviny dovezené z Číny nejsou žádnou novinkou v mnoha evropských zemích, Slovensko nevyjímaje. Mezi ty nejhorší skandály patřil ten, který se odehrál před jedenácti lety. Číňané se neštítili přidávat do sušeného dětského mléka chemikálii melamin, která vzbuzovala nutričně vyšší obsah bílkovin. Hospitalizovaných bylo 300 000 dětí a několik z nich skončilo s poškozenými ledvinami.
Ryba Tilapia
Obrovský pozor bychom si měli dávat na Tilapii, která je v mnohém podobná našemu kaprovi. Žije v bahnitých říčních vodách a živí se planktonem a nečistotami z bahna. Tilapia je nejlevnější rybou, kterou lze nalézt v našich potravinových řetězcích. Ve velkém se používá i ve školních jídelnách a vývařovnách. Alarmující je, že až 80 % mražených Tilapií je z Číny. Přitom řeky v Číně jsou dlouhodobě toxicky znečištěné a konzumace ryb z nich je pro lidský organismus mimořádně nebezpečná.
[hana-code-insert name=’google‘ /]
Není sůl, jako sůl
Aféru s posypovou solí máme ještě všichni čerstvě v paměti, ale pozor bychom si měli dávat i nadále. Číňané totiž do kuchyňské soli běžně přidávají i tu industriální, tedy určenou pro průmyslové účely. Při kupování soli se vždy 2x podívejte, zda produkt nepochází z Číny.
Jablečné šťávy
Pokud máte rádi jablečné džusy, dejte si pozor, abyste nekoupili koncentrát vyrobený v Číně. Čínští pěstitelé se totiž netají tím, že na své ovoce a zeleninu používají nebezpečné pesticidy a dokonce i ty, které jsou úřady zakázány. Ve státech západní Evropy tvoří podíl jablečných džusů dovážených z Číny až 50 %.
Slavná treska
Většina tresek, které jsou v Evropě běžně k dostání, pochází z Číny. Mimořádně znečištěné moře, které obklopují Čínu, jsou zdrojem pro rybáře tresek. Takto znečištěné vody působí toxicitu rybího masa, ale také řadu dalších přidružených onemocnění. Najít v nich můžete klidně i červi.
Pozor, česnek!
Čísla říkají, že přibližně 42 % česneku, který najdete na pultech našich prodejen, se dováží z Číny. Podobně, jako u jablečných džusů, i zde je problém, spojený především s nebezpečnými chemikáliemi. Za nejhorší se považují bělidla, kterými se čínští vývozci snaží své produkty vybělit. Nejhorší z nich je methylbromid, který významně poškozuje dýchací a centrální nervový systém a podle OSN je mnohem škodlivější než chlor.
Není nad kuřecí
Věru ne, nad české kuřecí není. Ne proto, že by byla extrémně bio nebo extrémně kvalitní, ale protože zde aspoň nemáme vysoké procento kuřat nakažených ptačí chřipkou. Na rozdíl od Číny, která s tímto onemocněním bojuje již dlouhá léta a do jiných zemí ji „převáží“ právě potravou, zejména kuřecím masem. Kromě toho málokdo si umí představit, jak a v jakých podmínkách se kuřata v Číně chovají. Nemluvě o množství antibiotik, kterými jsou krmena.
[hana-code-insert name=’Dole‘ /]
Plastová rýže
Nedávno jsme přinesli článek o rýži z plastu. Jak jinak, tento produkt pochází z Číny a její složení je více než děsivé. Vyrábí se z brambor, chemických látek a plastů. Když ji uvaříte, velmi nezměkne.
Při každém nákupu si proto dejte záležet na tom, abyste zkontrolovali obal potraviny, kterou kupujete. Jakmile najdete na obalu jako výrobce uvedenou Čínu, produkt odkládejte. Dejte si pozor i na to, abyste si nezmýlili výrobce s dovozcem. Například takové jablečné džusy se vyrábějí v Číně, ale mnozí z nich balí v Norsku. Faktem zůstává, že naše země je ve vlastní výrobě zatím malou rybou, ale o to kvalitnější. Kupujte proto raději české produkty než ty, které se dovážejí z jiných zemí.