Kuchyňské struhadlo se, stejně jako škrabky a nože či jiné domácí potřeby, za čas otupí. Práce s ním je pak náročná a zdlouhavá, ti méně trpěliví je okamžitě mění za nové. To je ale škoda, protože i tupá struhadla se dají snadno zachránit. Je ale nutné provádět pravidelnou údržbu a při náznaku otupení ihned zasáhnout. Stačí k tomu jen trocha vody a smirkový brusný papír.
Základem jsou rychlé pohyby
Technika ostření je poměrně jednoduchá. Struhadlo držte ve vodorovné poloze, přitlačte k ní jemný smirkový papír a rychlými pohyby přejíždějte po struhadle v různých směrech. Za pár sekund bude struhadlo opět jako nové. Neprovádějte ostření ale déle než dvacet vteřin, jinak byste mohli hroty struhadla nenávratně poškodit přílišným zbroušením. Buďte opatrní, abyste nesjeli prsty po struhadle. Je proto důležité mít při broušení rukavice a dávat pozor!
Pro dosažení lepších výsledků můžete smirkový papír před použitím namočit ve vlažné vodě. Po naostření struhadlo důkladně opláchněte, abyste se zbavili zbytkového kovového prachu, který na něm smirkový papír zanechal. Při dalším použití pocítíte výrazný rozdíl v ostrosti a příprava pokrmů bude o hodně jednodušší.
Poslouží i alobal
Pokud v domácnosti nemáte po ruce smirkový papír, můžete místo něj použít i obyčejný alobal. Stačí ho zmuchlat do kuličky a použít stejným způsobem. Alobal mimo jiné výborně ostří nůžky a další ostré předměty, vyplatí se tedy mít ho v kuchyni vždy dostatek. Skvělých výsledků s ním dosáhnete i při žehlení, stačí s ním pokrýt žehlicí prkno.
Na ostrost struhadla má vliv pochopitelně i jeho kvalita. Vždy se snažte vybírat struhadlo ze silného, odolného materiálu. Velmi levná struhadla se brzy ztupí a začnou dokonce i rezavět, proto se šetřit příliš nevyplácí. Po každém použití struhadlo rychle opláchněte a osušte, aby na něm nezaschly zbytky jídla, které by se pak musely odmáčet. Dlouhý pobyt ve vodě ani drhnutí drátěnkou struhadlům nesvědčí. Myjte ho ručně, je to šetrnější než mytí v myčce.