Čokoláda! Určitě už každá z nás experimentovala s čokoládovými dorty. Ale napadlo Vás někdy, že by mohla být jemná jako letní vánek nebo jako obláček na modré obloze? Mohu Vám s určitostí potvrdit, že je zde taková možnost. Teď to můžete zkusit, neboť Vám přinášíme recept na právě takovouto chuťovku.
Co budete potřebovat
Na korpus:
- 3 bílky
- 6 PL cukru
- špetku soli
- 200 g mletých lískových oříšků
Na mousse krém:
- 3 žloutky
- 85 ml cukrového sirupu (90 g cukr a 90 ml vody)
- 150 g hořké čokolády (65%)
- 300 ml smetany na šlehání
Na ozdobení:
- čokoládové bonbóny
- drcené lískové ořechy
[hana-code-insert name=’google‘ /]
Jak na to?
Bílky za pokojové teploty vyšleháme se špetkou soli na jemnou pěnu. Po částech přidáváme cukr, dokud nám nevznikne hustá pěna. Jemně přimícháme mleté ořechy a vylijeme do formy o průměru 18 cm, předem vystlané pečícím papírem. Korpus pečeme na 160 ° C přibližně 10-15 minut.
V hrnci si připravíme cukrový sirup. Cukr a vodu necháme vřít po dobu 2-3 minut, následně necháme vychladnout.
Mousse krém si připravíme následovně. Čokoládu rozpustíme nad párou a necháme vychladnout. Nad párou si také utřeme žloutky s cukrovým sirupem tak, že hrnec budeme mít z části přímo ve vodě. Když bude pěna dostatečně utřená, odstavíme nádobu z ohně a mícháme ručním mixérem ještě dalších 5-7 minut. Pro další použití musí být pěna vychlazená.
[hana-code-insert name=’Dole‘ /]
K pěnové směsi přilijeme vychladlou čokoládu a promícháme. Smetanu ke šlehání, kterou jsme měli v ledničce nejméně 12 hodin, utřeme na pěnu a po částech ji vmícháme do čokoládového krému. Krém vylijeme na korpus a necháme ztuhnout v lednici 3-4 hodiny. Dort dozdobíme rozdrcenými oříšky a čokoládovými bonbony.