Dlouhodobě se řecký jogurt těšil velké popularitě. Produkt s vysokým obsahem bílkovin a nízkým obsahem cukru je prototypem výživné a zdravé svačiny, kterou lze kombinovat s ovocem či přidávat do salátů namísto dresinku. Pak jsme však narazili na zázračný islandský jogurt.
Mléčná bomba z Islandu
Pokud jste ho dosud neznali, právě máte tu čest. Skyr je islandský jogurt a je přesně tím mléčným produktem, který ovládne naše chladničky během následujících let. Technicky vzato, jde více o sýr než o jogurt. Až na to, že vypadá a chutná jako jogurt. Nutričně jsou si islandský a řecký jogurt docela podobní, ale skyr má více bílkovin a méně cukru. Podívejte se na konzistenční rozdíl obou produktů. Výše se nachází řecký jogurt, niže zase ten islandský.
[hana-code-insert name=’google‘ /]
Sýr či jogurt?
Jak se to vezme. Svou konzistencí se velmi podobá jogurtu. Přesto, že jde o nízkotučný výrobek, díky svému specifickému zpracování má velmi krémovou konzistenci a hustotu. Milovníci tohoto výrobku ho nazývají jako něco mezi řeckým jogurtem a zakysanou smetanou. Způsob výroby se však nejvíce podobá našemu Termixu, ledaže v bílém vydání. Může se bez problémů používat i na vaření či pečení. Jsou z něj fantastické tvarohové dorty, cheesecake či omáčka na těstoviny nebo pomazánka.
Tradičně se sýr vyráběl s klasickou metodou, tedy odkapáváním z textilního sáčku. Na rozdíl od běžného tvarohu si však velké množství syrovátky ponechá. V konečném výsledku tak obsahuje průměrně 12 % bílkovin, 3 % cukru, 0,5 % tuku. Navíc neobsahuje opravdu žádná umělá sladidla ani barviva. Za 140 gramů byste neměli zaplatit více než 0,60 eur.
[hana-code-insert name=’Dole‘ /]
Řecký jogurt má vážnou konkurenci. Zbystřete tedy pozornost, protože už teď byste ho měli najít na našich pultech. A dle referencí, si ho lidé nemohou vynachválit.
Dá se připravit i doma
Samozřejmě, jako všechno, i tento jogurt si můžete připravit ve vlastní kuchyni. Podle tohoto receptu ho připravují domácí v jeho rodné zemi. A tam je opravdu špičkou mezi nejkvalitnějšími potravinami.
Recept na domácí islandský skyr
Mléko zahřejte na 90 stupňů. Potom mléko zchlaďte na 40 stupňů a zaočkujte kulturami. Přidejte syřidlo, ale jen takové množství, aby se mléko nesrazilo dříve než za 5 hodin. Sraženinu nakrájejte a nechte dále fermentovat. Další fermentaci můžete a nemusíte dělat, podle toho, jak kyselý jogurt máte rádi. Produkt vložte do látkového sáčku a nechte okapat. Ze zkušenosti by syrovátek nemělo okapat mnoho. Okapanou hmotu rozmixujte a můžete konzumovat. Tento způsob přípravy domácího jogurtu je vhodný pro ty, kteří nemají příliš času nazbyt. Výsledek není tak krémový, jako kdybyste ho dělali tradičním způsobem, nutričně je však stejně bohatý. Islanďané na tomto domácím produktu ujíždí celé roky a na jeho tradici nedají dopustit. Necháte se zlákat?