Tato žemlovka se sice liší od té klasické, ale je stejně návyková. Na její přípravu můžete použít ledajaké pečivo, které Vám doma zbylo a sladkou chuť mu dodá vanilkový krém a trošku kyselosti dopřávají višně. Příprava žemlovky je poměrně jednoduchá a rychlá.
.
.
.
Co budete potřebovat
- 7 rohlíků
- 1000 ml mléka
- 4 vejce
- 50 g cukru
- 1/2 vanilkového lusku
- 120 g mletého máku
- 50 g moučkového cukru
- 160 g vypeckovaných višňového kompotu
- 1 PL višňového povidel
- 1 PL másla
[hana-code-insert name=’google‘ /]
Jak na to?
Z vanilkového lusku vyškrábeme střed a spolu s luskem ho vložíme do mléka, které zahřejeme na bod varu.
Zatím utřeme žloutky s 50 g cukru. Z mléka vybereme vanilkový lusk a mléko po částech vlijeme do žloutkové směsi. Žloutky s mlékem následně povaříme na ohni na bodu varu.
Rohlíky nakrájíme na kroužky a na pár minut je namočíme do vanilkové směsi.
Mák smícháme s práškovým cukrem.
Do vymazané zapékací mísy poklademe vrstvu rohlíků, posypeme mákem a višněmi. Proces opakujeme tak, že poslední vrstvu budou tvořit rohlíky.
V předehřáté troubě pečeme na 190 ° C přibližně 15-20 minut.
Bílky utřeme na hustou pěnu a přimícháme višňová povidla.
Mísu vyjmeme z trouby, na rohlíky vylijeme sníh a necháme zapéct na dalších 10 minut. Dobrou chuť!