Není třeba mikrovlnné trouby, abyste rozmrazili maso. Zkuste efektivní a rychlý trik!

Každý z nás nekupuje maso přesně na porci a nesní jej tedy okamžitě. Většina lidí jde do obchodu a koupí třeba dva kilogramy masa. Kousek odřízne k obědu a zbytek naporcuje a zamrazí. Jakmile chceme opět vařit jídlo z masa, jednoduše vytáhneme naporcované maso z mrazáku a rozmrazíme ho. Jenže jakou technikou maso rozmrazujete? Dáte ho na teplý radiátor nebo ho strčíte do mikrovlnné trouby? Obojí je špatné a nepřirozené. Prozradíme vám jednoduchý, rychlý, bezpečný a efektivní trik, jak rozmrazit maso.

Reklama

Špatné rozmrazování masa může mít negativní dopad na zdraví

Rozmrazovat maso v horké vodě je dle mnoha odborníků a hygieniků dokonce zdraví nebezpečné. A to z toho důvodu, že se v mase mohou přemnožit mikroorganismy, které vám mohou způsobit zdravotní potíže. Tyto podmínky jsou pro mikroorganismy kultivačním prostředím a na mase se mohou přemnožit bakterie, jako je salmonela, Campylobacter či další střevní bakterie. Mnoho lidí může říct, jak moc je takzvaná otrava jídlem nepříjemná a sužující. Proto byste si na řádné rozmrazování měli dávat pozor, a to zejména u malých dětí.  

Bezpečná technika rozmrazování masa

Jakmile vytáhnete maso z mrazáku, zkontrolujte, zda je pytlík neporušený. Pokud tomu tak není, vyměňte ho. Nyní si připravte pánev nebo větší hrnec a naplňte ho vodou, Stačí do něj napustit vodu pokojové teploty, tedy alespoň 23 °C. Dále si vezměte plech, nízký plech. Například ten, na kterém běžně pečete dezerty či jiné dobroty a umístěte na něj maso. Na horní část masa umístěte pánev či hrnec s vodou a vyčkejte pět, deset, patnáct nebo dvacet minut. Záleží na tloušťce masa a také na tom, jaký druh masa rozmrazujete. Trik a rychlost rozmrazování spočívá v působení tlaku a tepla. Maso se rozpouští díky kovovému materiálu a teplá voda proces urychlí. Velmi důležité je, že se maso nezačne vařit, jak tomu bývá při rozmrazování v mikrovlnné troubě. Také je jistě skvělé, že maso neztratí na chuti. 

Reklama