Chléb ve vývaru a další triky, které nám usnadní život

Existuje spousta zlepšováků, které nám každodenní úkoly zjednodušují a zpříjemňují. Jedním z nich může být i obyčejný chléb. Existuje několik triků s chlebem, které nám ušetří peníze a ulehčí život. Například ho můžete přidat do vývaru. Nejedna kuchařka teď určitě nevěřícně kýve hlavou, protože do klasického vývaru chléb rozhodně nepatří. Má ale své opodstatnění.

Reklama

Chléb zbaví vývar mastnoty

Jednou z nejčastějších chyb vývaru je mastnota, která se objevuje po uvaření. Takový vývar má pak špatný vliv na zdraví i na trávení člověka. Pokud se chcete přebytečného tuku zbavit, hoďte na pár vteřin do uvařeného vývaru krajíc chleba. Tím, že nasákne tuk, vám pomůže ke zdravějšímu vaření. Vývar pak ale rozhodně nebude bez chuti – chléb v něm nechá přesně tolik tuku, kolik je potřeba.

Nejlepší volbou pro tento trik je sušší, trochu tvrdší chléb. Nikdo ho ale ve vývaru nenechávejte příliš dlouho, aby nevytáhl zbytečně moc tuku nebo aby vývar nebyl cítit po chlebu. Pokud je chléb častou položkou vašeho nákupu, budou se vám hodit i následující triky a znalosti. Bílý chléb můžete skladovat po dobu tří dnů, celozrnný až čtyři dny. Kynuté těsto lze konzumovat i po týdnu.

Mražený chléb rozpečte

Pokud chléb hluboce zmrazíte, samozřejmě vám vydrží mnohem déle. Po vytažení z mrazáku ho rozpečte, bude mnohem křupavější, než kdyby zůstal tři dny v košíku. Pokud ho nechcete rozpékat, vložte ho alespoň do igelitového sáčku, uzavřete a položte na talíř. Až rozmrzne, bude vypadat opět jako čerstvý.

Reklama

Existují obchody, které nabízí den starý chléb s určitou slevou. Pokud chcete ušetřit, porozhlédněte se po takových nabídkách. Takový chleba nebude nijak zdravotně závadný a pokud ho navíc dáte na chvíli rozpéct, bude krásně křupat. Pokud vám zbyl kousek chleba ve spíži, ale už ztvrdnul a vysušil se, nevyhazujte ho. Pomocí struhadla z něj udělejte perfektní strouhanku.

Reklama