Vajíčka natvrdo jsou oblíbená k snídani, ale neméně chutná jsou na chlebíčcích. Ale jak je oloupat bez vztekání z rozdrobených skořápek a trhanců? Taková vajíčka nevypadají dobře v zeleninovém salátu, na chlebíčcích, ani obložených mísách. S jednoduchým trikem doporučovaným šéfkuchařem známé velké restaurace se naučíte oloupat vajíčka bleskurychle, navíc zůstanou hladká a celistvá pro přípravu studené kuchyně!
Čerstvá se loupají hůře
Oloupat vajíčka natvrdo je občas dost velké utrpení, v hotelových jídelnách o tom vědí svoje, tím spíše, že se v hotelech používají především zcela čerstvá, která se loupají o poznání hůře. Lidé se snaží oloupat vajíčko, skořápky se válejí všude a vajíčko končí nevzhledně potrhané. O to větší martyrium s vajíčky přichází, když jich potřebujete oloupat větší množství. Jak na to, aby byla práce rychle hotová a mohlo se pokračovat s přípravou bramborového salátu nebo vajíčkové pomazánky? Základem je styl vaření i trik s loupáním.
Vaření vajec
Pro snadnější práci při loupání je dobré vajíčka vařit se lžící soli nebo jedlé sody. Po uvaření je vhodné vajíčka ponořit do studené vody. Poté by mělo být odstranění skořápky snazší. Co dělat, když ani tento způsob nepomůže? Naše babičky do skořápky z boku na vrchu před vařením prováděly pomocí jehly důmyslný vpich, který usnadňoval loupání. Někdy však vyteče vnitřek obsahu během vaření do kastrůlku. Vyzkoušet můžete tip šéfkuchaře, který používá metodu třesení a oloupání je bleskurychlé!
Zatřeste s nimi do rytmu!
Vařit úplně čerstvá vajíčka natvrdo? Podle šéfkuchaře chyba, čerstvá se loupají nejhůře, měla by se proto používat vajíčka týden stará. I šéfkuchař doporučuje vařit vajíčka s jedlou sodou, aby se změnilo pH a vajíčka se snáze loupala. Pak už jen stačí po dovaření vložit do nádoby se studenou vodou a poté začít s vajíčky třást. Vodu vyměňte a opět zatřeste s vejci, od kterých se odloupne skořápka zcela sama. Touto metodou ušetříte spoustu času, vajíčka navíc zůstanou sametově hladká pro použití i na chlebíčky!