Sirup z ananasu pomáhá bojovat proti kašli

Exotické ovoce, které známe pod názvem ananas, se na tradiční stůl moc často nedostane. Je to ale škoda, obsahuje totiž spoustu vitamínů a aktivních složek, které mohou úspěšně bojovat s nemocemi. Jednou z nejdůležitějších bioaktivních látek přítomných v ananasu je bromelain. Tento enzym zmírňuje záněty, chrání před onemocněním kloubů, rakovinou a srdečními problémy. Navíc zlepšuje trávení a zmírňuje bolesti v krku.

Ananas je nejlepší rozmixovat

Tento léčivý enzym se nachází v ananasových semínkách. Střed ananasu ale bývá poměrně tvrdý. Po vaření sice změkne, zároveň se z něj ale vypaří většina prospěšných látek. Nejlepším řešením je proto rozdrtit celý ananas v mixéru. Ananas obsahuje kromě bromelainu také vitamín C, A a B, dále pak draslík, vápník, hořčík a beta-karoten.

Vitamín C je velmi silný antioxidant, který chrání imunitní systém před útoky patogenů. Draslík a hořčík jsou nezbytné pro správnou činnost nervové soustavy a svalů. Draslík zároveň pomáhá v prevenci proti kardiovaskulárním onemocněním. Dále ananas tělu doplní potřebné železo a mangan.

Čtěte také: Milujete zeleninu? Pak si určitě pochutnáte na této výborné šunkovo-rajčatové omeletě. Vyzkoušejte připravit ke snídani, zaručujeme úspěch!

Připravte si sirup

Ananas dokáže potlačit kašel. Je to tím, že neutralizuje viry, které způsobují záněty. Pokud si chcete vyrobit ananasový sirup, který je nejen velmi chutný, ale zároveň pomáhá ulevit od bolesti v krku a nepříjemného kašle, budete potřebovat:

  • 1 hrnek nakrájeného čerstvého ananasu
  • ¼ hrnku čerstvé citronové šťávy
  • ½ lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 1 lžíce medu
  • ½ lžičky kajenského pepře

Všechny ingredience vložte do mixéru a rozmixujte do homogenní hmoty. Výslednou směs jednoduše pijte třikrát denně – doporučuje se asi čtvrt hrnku na každou dávku. Sirup, který vám zbyde, můžete v uzavíratelné lahvi nebo sklenici skladovat v lednici. Pokud chcete sirup podávat dětem, upravte množství zázvoru a pepře tak, aby sirup nebyl příliš pálivý. Můžete také přidat více medu.