Klasická kulajda z čerstvých hub s vařenými vejci

Kulajda je jedna z nejznámějších českých polévek, kterou můžete najít v mnoha restauracích, a to zejména v sezóně. Připravit si ji ale můžete i doma. Potěšíte tím zejména svou rodinu, pokud máte rádi českou kuchyni. Navíc jako milovníci české kuchyně tento recept jednoduše musíte znát a vyzkoušet ho. Uvidíte, že to není nic těžkého. Musíte jen udělat jednu zásadní věc, která mnoho lidí od uvaření této úžasného polévky často odradí.

Reklama

Musíte se totiž vydat do lesa a nasbírat si čerstvé houby, které v polévce použijete. Kromě toho budete potřebovat také vejce a brambory. V případě obojího je nejlepší, když zvolíte domácí varianty. Domácí vajíčka jednoznačně chutnají mnohem lépe, a pokud máte doma slepice nebo znáte někoho, kdo má domácí vejce, využijte toho. Kopr si můžete čerstvý koupit v obchodě prakticky během celého roku, takže by to pro vás neměl být žádný velký problém.

https://irecept.cz/

Co budete potřebovat?

Na klasickou kulajdu si musíte připravit poměrně dost surovin, ale většina z nich patří mezi základní ingredience a máte je neustále v kuchyni.

Na kulajdu podle tohoto receptu potřebujete:

  • 400 g čerstvých lesních hub
  • 4 vejce
  • 4 brambory (nakrájené na malé kousky)
  • 2 bobkové listy
  • 1 cibuli
  • pár kuliček černého pepře
  • pár kuliček nového koření
  • 2 polévkové lžíce hladké mouky
  • ¼ lžičky mletého kmínu
  • 250 ml zakysané smetany
  • 2 snítky libečku
  • 1-2 lžíce octa
  • nasekaný kopr
  • 1 lžíci másla
  • sůl a pepř podle chuti.

Způsob přípravy

Surovin na výrobu této jedinečné polévky sice potřebujete hodně, ale příprava je úžasně jednoduchá. Nemusíte mít z toho díky tomu vůbec strach. Do hrnce nalijte 1,5 litru vody a vložte do ní nakrájené brambory, cibuli, houby, kmín, bobkové listy a veškeré koření. Nechte vařit na střední plamen. Vaření by nemělo trvat příliš dlouho, asi 20-30 minut. Záleží na tom, jak tvrdé máte brambory.

Reklama

Ve chvíli, kdy brambory změknou, přidejte mouku a smetanu. Tím polévku nádherně zahustíte. Musíte ale myslet na to, že je to stále polévka a ne omáčka. Neměla by být tedy příliš hustá. Nakonec přidejte nasekaný kopr, který polévku nádherně dochutí a bude mít díky němu krásné aroma. Nezapomeňte uvařit vejce natvrdo a dát je při podávání do hotové polévky. Přejeme hodně štěstí při sbírání hub a dobrou chuť s polévkou, kterou si vychutná každý milovník české kuchyně!

Reklama