Klasická kulajda z čerstvých hub s vařenými vejci

Kulajda je jedna z nejznámějších českých polévek, kterou můžete najít v mnoha restauracích, a to zejména v sezóně. Připravit si ji ale můžete i doma. Potěšíte tím zejména svou rodinu, pokud máte rádi českou kuchyni. Navíc jako milovníci české kuchyně tento recept jednoduše musíte znát a vyzkoušet ho. Uvidíte, že to není nic těžkého. Musíte jen udělat jednu zásadní věc, která mnoho lidí od uvaření této úžasného polévky často odradí.

Musíte se totiž vydat do lesa a nasbírat si čerstvé houby, které v polévce použijete. Kromě toho budete potřebovat také vejce a brambory. V případě obojího je nejlepší, když zvolíte domácí varianty. Domácí vajíčka jednoznačně chutnají mnohem lépe, a pokud máte doma slepice nebo znáte někoho, kdo má domácí vejce, využijte toho. Kopr si můžete čerstvý koupit v obchodě prakticky během celého roku, takže by to pro vás neměl být žádný velký problém.

https://irecept.cz/

Co budete potřebovat?

Na klasickou kulajdu si musíte připravit poměrně dost surovin, ale většina z nich patří mezi základní ingredience a máte je neustále v kuchyni.

Čtěte také: Tyto saláty z dob socialismu nás doprovází dodnes. Recepty na 3 nejlepší saláty

Na kulajdu podle tohoto receptu potřebujete:

  • 400 g čerstvých lesních hub
  • 4 vejce
  • 4 brambory (nakrájené na malé kousky)
  • 2 bobkové listy
  • 1 cibuli
  • pár kuliček černého pepře
  • pár kuliček nového koření
  • 2 polévkové lžíce hladké mouky
  • ¼ lžičky mletého kmínu
  • 250 ml zakysané smetany
  • 2 snítky libečku
  • 1-2 lžíce octa
  • nasekaný kopr
  • 1 lžíci másla
  • sůl a pepř podle chuti.

Způsob přípravy

Surovin na výrobu této jedinečné polévky sice potřebujete hodně, ale příprava je úžasně jednoduchá. Nemusíte mít z toho díky tomu vůbec strach. Do hrnce nalijte 1,5 litru vody a vložte do ní nakrájené brambory, cibuli, houby, kmín, bobkové listy a veškeré koření. Nechte vařit na střední plamen. Vaření by nemělo trvat příliš dlouho, asi 20-30 minut. Záleží na tom, jak tvrdé máte brambory.

Ve chvíli, kdy brambory změknou, přidejte mouku a smetanu. Tím polévku nádherně zahustíte. Musíte ale myslet na to, že je to stále polévka a ne omáčka. Neměla by být tedy příliš hustá. Nakonec přidejte nasekaný kopr, který polévku nádherně dochutí a bude mít díky němu krásné aroma. Nezapomeňte uvařit vejce natvrdo a dát je při podávání do hotové polévky. Přejeme hodně štěstí při sbírání hub a dobrou chuť s polévkou, kterou si vychutná každý milovník české kuchyně!