Šťáva z červené řepy snižuje krevní tlak i riziko rakoviny

Proč byste měli pít šťávu z červené řepy každý den? Obsahuje velmi důležité živiny a má antioxidační, protizánětlivé a čisticí vlastnosti. Obsahuje také složky, které chrání před srdečními chorobami, a dokonce i před některými druhy rakoviny. Představujeme vám šest hlavních důvodů, proč řepu zařadit do jídelníčku.

Reklama

Snižuje riziko hned několika typů rakoviny

Studie prokázaly, že šťáva z červené řepy snižuje riziko rakoviny slinivky břišní, prsu a prostaty. Kombinace antioxidačních vlastností a protizánětlivých vlastností dělá z této zeleniny ideálního kandidáta na prevenci proti rakovině. Červená řepa je také bohatá na vlákninu, která podporuje vyprazdňování, má pozitivní vliv na tlusté střevo a může dokonce pomoci v boji proti rakovině tlustého střeva.

Živiny obsažené v řepě podporují proces detoxikace organismu. Tato zelenina je bohatá na antioxidanty, které pomáhají z těla vyplavovat odpadní látky a toxiny. Zároveň posilují imunitní systém. Pektin obsažený v řepě odstraňuje toxiny a brání jejich opětovnému usazování v játrech. Betalain obsažený v řepě má protizánětlivé vlastnosti a rovněž urychluje očistu organismu.

Proti chronickým nemocem

Betain v řepě dále chrání buňky, bojuje proti zánětům a chrání také vnitřní orgány, což pomáhá předcházet mnohým chronickým onemocněním. Červená řepa je bohatá na vlákninu a vitamín C, draslík a také mangan. Tyto minerály jsou nezbytné pro zdravé fungování svalů a nervů, ale také pro zdraví kostí, ledvin, slinivky břišní a jater. Řepa obsahuje i kyselinu listovou a vitamín B, které snižují riziko vrozených vad u plodu.

Reklama

Pití šťávy z červené řepy může už během několika hodin snížit krevní tlak. Nejspíš to souvisí s přirozeně se vyskytujícími dusičnany obsaženými v řepě, které se v těle přeměňují na oxid dusnatý. Ten následně uvolňuje a rozšiřuje cévy, čímž se zlepšuje průtok krve a snižuje se tedy i vysoký krevní tlak.

Reklama