Jednoduchá, rychlá a fantastická … Přesně taková je slaná bábovka, jejíž přípravu zvládne skutečně každý. Je skvělým předkrmem, zajímavou obměnou večeře nebo oku lahodící dobrotou na párty. Připravit ji můžete i jako slaný koláč na Velikonoce. Podává se teplá, ale chutná skvěle i za studena. Připravte si tuto šťavnatou lahůdku podle následujícího receptu a určitě s ní potěšíte hosty nebo své blízké.
[hana-code-insert name=’google‘ /]
Kdo by nemiloval bleskové recepty, jejichž příprava je nesmírně jednoduchá. Přesně taková je slaná bábovka, která je důkazem toho, že i z pár klasických surovin se dá vykouzlit zajímavá a chutná dobrota.
Co budete potřebovat
(Šálek o objemu 200 ml)
- 2 a 1/2 šálku hladké mouky
- 150 g tvrdého sýra
- 150 g kyselých okurek
- 150 g šunky
- 1 šálek oleje
- 1 šálek bílého jogurtu
- 1 prášek do pečiva
- 4 vejce
- 100 g strouhaného sýra (např. Gouda)
- sůl dle chuti
- pepř dle chuti
Jak na to?
Připravíme si mísu, do které rozbijeme vajíčka. Ty následně vyšleháme a přidáme olej. Do směsi za stálého šlehání přidáváme bílý jogurt. Mouku, kterou jsme si rozmíchali s práškem do pečiva postupně přidáváme k ostatním surovinám. Pomocí mixéru bychom měli vypracovat hladkou hmotu.
Zavařené okurky si nakrájíme na drobné kostičky. Stejný postup zvolíme při šunce a sýru. Tyto suroviny následně přidáme do těsta a důkladně zamícháme lžící. Takto připravené těsto nakonec osolíme a opepříme.
Připravíme si formu na pečení (jako na bábovku), kterou vymažeme máslem a posypeme moukou. Do formy následně vylijeme těsto a umístíme ji do trouby, kterou jsme vyhřáli na 200 stupňů. Pečeme 30 minut.
[hana-code-insert name=’Dole‘ /]
Po půl hodině bábovku vyklopíme z formy a uložíme na plech vyložený papírem na pečení. Vrch bábovky posypeme strouhaným sýrem a pečeme dalších 15 minut při stejné teplotě.
Po upečení slanou bábovku necháme mírně vychladnout a poté nakrájíme. Podáváme ji teplou, ale skvěle chutná i za studena.