Před lety byl jedním z nejpopulárnějších receptů v dámském žurnálu, ale pak se po něm slehla zem. Piškotový koláč s ořechovým krémem je klasika, kterou musíte udělat alespoň jednou za život.
Bude Vám vděčná celá rodina, protože jeho chuť se nedá s ničím zaměnit. Lehoučké těsto a fantastický krém si Vás zcela podmaní.
Co budete potřebovat
Na těsto:
- 8 dkg krystalového cukru
- 10 dkg mletých vlašských ořechů
- 10 dkg rozdrcených piškotů
- 5 bílků
- 2 žloutky
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1 PL slunečnicového oleje
Na krém:
- 3 žloutky
- 1 balíček vanilkového pudingu
- 5 PL krystalového cukru
- 6 dl mléka
- 10 g másla
- 100 ml moučkového cukru
- 300 ml smetany
[hana-code-insert name=’google‘ /]
Jak na to?
Nejprve si připravíme krém. V 4 dl mléka si uvaříme pudink s cukrem. V misce si vyšleháme žloutky s práškovým cukrem do pěny, přidáme puding a za stálého míchání pomalu přiléváme i zbývající mléko. Přeneseme opět na oheň a mícháme dokud směs celkem nezhoustne. Pak odstavíme a necháme vychladnout.
Máslo a moučkový cukr vyšleháme do pěny a přidáme k ochlazení pudinku. Vyšleháme si hustou šlehačku a necháme ji zchladit do chladničky.
Nyní si připravíme těsto. Bílky vyšleháme s cukrem do tvrdé pěny. V jiné misce si smícháme žloutky a olej. Přidáme ořechy, piškoty a prášek do pečiva, a dobře promícháme. Potom přidáme i bílky a promícháme už jen vařečkou.
Pekáč s velikostí přibližně 40×30 cm si vyložíme pečícím papírem a vylijeme do něj těsto. Dáme péct na 8-10 minut do trouby předehřáté na 170 stupňů a pak necháme vychladnout.
Po vyjmutí z plechu si těsto přeřízneme na polovinu, aby nám vznikly dvě menší části. Na jednu část těsta naneseme krém a přikryjeme ho druhou částí těsta. Navrch dáme šlehačku, kterou ozdobíme čokoládovými hoblinami. Přejeme dobrou chuť!