Domácí tavený sýr, který si natřete na chléb, je připraven na základě čerstvého sýra, má neuvěřitelnou chuť a topí se v ústech. Nabízíme Vám recept na domácí tavený sýr, který je velmi jednoduchý. Aby se však dal opravdu dobře roztírat, měli byste dodržet postup do puntíku přesně.
Domácí roztíratelný sýr má neuvěřitelnou chuť. Ať už si ho dáte s pikantním sendvičem, nebo s obyčejným šunkovým rohlíkem, získá si Vaše srdce a bude ho milovat celá Vaše rodina. Zkuste ho připravit doma alespoň jednou. A už nikdy ho nekoupíte v obchodě.
Co budete potřebovat
- 500g jemného hrudkovitého tvarohu
- 1 vejce
- 1 lžičku sody
- 100 g másla pokojové teploty
- sůl dle chuti
[hana-code-insert name=’google‘ /]
Jak na to?
Pro přípravu smetanového roztíratelného sýra si připravte vyšší nerezovou misku a menší hrnec. Sýr se připravuje ve vodní lázni, proto dbejte na to, aby hrnec a miska do sebe zapadaly. Hrnec zalijte do poloviny vodou a nechte přivést do varu. Zatím si připravte směs, kterou budete pak vařit.
Pro přípravu roztíratelného sýra je nejlepší, pokud tvaroh není zcela suchý. Proto můžete použít jemný hrudkovitý nebo zcela jemný tvaroh. Tyto mají oproti obyčejnému hrudkovitému tvarohu vyšší vlhkost, proto se s nimi dobře pracuje.
Smíchejte v misce tvaroh, vejce, sůl, sodu, změklé máslo a vše umixujte ponorným mixérem. Máslo netopte v mikrovlnce ani na ohni. Sýr nebude mít takovou konzistenci, jaký by měl mít. Máslo musí být pevné, ale zároveň dostatečné měkké, aby se dalo rozmixovat.
Pokud má směs jednotnou konzistenci, můžete jej dát vařit do vodní lázně. Na hrnec s vařící vodou položte nerezovou misku a dejte velký pozor na to, aby dno misky nebylo v přímém kontaktu s vodou. Vařte sýr ve vodní lázni za stálého míchání dokud se nerozpustí celá hmota. Konzistence by měla být velmi viskózní a táhlý. Pokud chcete sýr ochutit, během vaření přidejte do směsi koření.
Pokud jste dosáhli potřebnou konzistenci, připravte si formu, do které budete sýr ukládat. Nejlepší já nerezová nádoba, ale klidně můžete použít i klasickou plastovou dózu. Tekutou směs nalijte do formy a nechte jej při pokojové teplotě dokud zcela nevychladne. Potom dózu uzavřete a dejte ji zase do lednice, kde by směs měla zcela ztuhnout.
Po dodržení tohoto postupu se budete těšit z kvalitního domácího roztíratelného sýra, který je nejen zdravý, ale i výjimečně chutný. S těmi z obchodu se nedá ani srovnat!
Video návod Vám ukáže postup, ale i to, jak by měl sýr v konečném stádiu vypadat. Přejeme dobrou chuť!
[hana-code-insert name=’Dole‘ /]