Na mšice? Jedině s tímto přírodním postřikem!

Péče o zahradu nikdy nekončí, jen co vyklíčí semínka a přemístí se sazenice do záhonů, začnou rašit lístky, na kterých se objeví mšice. Drobní tvorové hruškovitého tvaru mohou bleskurychle zlikvidovat veškerou pěstitelskou snahu, protože se živí rostlinnými šťávami, je nutné jednat rázně a okamžitě. Každý den navíc znamená menší výnosy. Mšice se navíc objevují i na ovocných keřících s rybízem či angreštem.

https://smakdnia.pl/

Mšice jsou pro zahradu hrozbou

Leckdy nejsou postřehnutelné, ale přesvědčivým důkazem, že řádí na vaší zahradě jsou pokroucené listy a zdeformované plody. Mšice jsou polokřídlý hmyz, který se živí paraziticky rostlinnými šťávami, šíří plísňová onemocnění a vylučují sladkou šťávu medovici, která rostlinám ucpává póry a může vést k takzvané černé plísni. Přirozeně likvidují mšice slunéčka sedmitečná, pestřenky nebo zlatoočka. Při výskytu mšic je nutné jednat rychle, protože během krátké chvilky vytváří rozsáhlé kolonie likvidující veškerou úrodu.

https://smakdnia.pl/

Chemie? V žádném případě!

Při hrozbě ztráty úrody často sáhnou nezkušení zahrádkáři po prodávaných přípravcích, které jsou dostupné v hobbymarketech nebo zahradních centrech. Bohužel obsahem těchto výrobků jsou agresivní chemikálie, které sice zlikvidují mšice a další škůdce, bohužel nebezpečné látky se mohou dostat taktéž do plodů. Vhodnější je proto sáhnout po osvědčených ekologických metodách, protože domácí úroda chutná mnohem lépe bez chemie. Co pomůže? Bezesporu domácí postřik s kajenským pepřem.

Čtěte také: Jak mít velkou úrodu okurek každý rok?

https://smakdnia.pl/

Pro člověka neškodný

Kajenský pepř se používá v kuchyni pro dochucování pokrmů, člověku je příjemný, ale jeho aroma odpuzuje škůdce a parazitický hmyz. Jako jiné druhy pepře obsahuje alkaloidy, které jsou zodpovědné za jeho štiplavou chuť. Pro mšice jsou nadto toxické a paralyzují jejich nervový systém, které po použití odumírá. Naopak na rostliny nemají tyto složky žádný vliv a k jejich poškození po postřiku nedochází.

https://smakdnia.pl/

Jak připravit postřik s kajenským pepřem

Na přípravu postřiku je třeba zakoupit větší balení kajenského pepře a odměřit 25 gramů. Celé kuličky pepře se vsypou do vody, která se přivede k varu. Poté se nechá roztok asi 4 hodiny louhovat. Po vychladnutí se ředí s 5 litry přefiltrované vody. Postřik se používá na rostliny, na kterých parazitují mšice. Ideální je opakovat tuto kúru každé dva týdny. Zkušení pěstitelé přidávají do roztoku ještě pár kapek tekutého mýdla, aby byla konzistence hutnější a roztok přetrval na listech delší dobu.

https://smakdnia.pl/

Tipy, jak aplikovat postřik

Roztok s kajenským pepřem se používá ve večerních hodinách, je dobré sledovat předpověď počasí, aby v daný den nepršelo. Zředěná směs se přelívá do rozprašovače a aplikuje se na všechny části rostlin, včetně stonů, výhonků nebo listů z obou stran. Roztok lze použít na všechny druhy rostlin a zeleniny vyjma okurek. Při velkých koloniích lze opakovat postřik během následujících sedmi dní.

Zdroj: smakdnia.pl