Husté polévky jsou skvělou variantou lehkého oběda, který zasytí, ale neuzemní Vás
na hodiny na židli. Ke krémovým polévkám se nejlépe hodí křupavé pečivo. Někdy stačí jen opéct obyčejný toust na pánvi. Nebo potřít česnekem, zapéct se sýrem. Nejlepší kombinace dle mého je opečená bagetka, kterou potřete rozpuštěným bylinkovým máslem.
Co budete potřebovat ( 4 – 6 porcí )
1 menší květák
1 pórek
2 mrkve
1 cibule
1 lžička mínu
1 lžička másla
1/2 lžíce mleté uzené papriky
3 stroužky česneku
1 lžíce olivvého oleje
1 l vývaru
sůl, pepř
[hana-code-insert name=’google‘ /]
Postup
květák rozdělte na růžičky, česnek nakrájejte na plátky a cibuli na měsíčky.
Vše vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem.
Pak už jen posypte paprikou, osolte a pokapejte trochou olivového oleje.
Dejte péct na 30 minut do předehřáte trouby na 180°C.
Mezitím si v hrnci rozehřejte máslo a opečte na něm kolečka nakrájené mrkve a bílou část pórku. Pak přisypte kmín nechte ho provonět a vše pak zalijte vývarem.
Polévku vařte dokud zelenina nezměkne. Poté můžete rozmixovat na hladký krém, přidejte květák z plechu a ještě trochu prohřejte. Podle chuti osolte a opepřete.
Tip Na vrch můžete použít jako ozdobu opečenou slaninu nebo šunku.