Milovníci masa si díky tomuto receptu skutečně přijdou na své. Neuvěřitelně šťavnaté a vydatné jídlo je pro chuťové pohárky neodolatelným pokušením. Karbanátky, které jsou jemné uvnitř a krásně křupavé na povrchu, se hodí k salátu, vařeným či pečeným bramborám. S jemným jogurtovým dresinkem nebo pálivou omáčkou vytvářejí kombinaci chutí, kterou si zamilujete. Pokud máte chuť na dobře propečené hovězí maso, tyto cikánské karbanátky jsou nejlepší volbou.
Neznámo jak, se zrodil název, který nesou tyto masové karbanátky. Možná právě exploze chutí, kterou vytvářejí karbanátky připomíná barevnost, temperament a jiskru tradičních cikánských zábav. Pokud je však poprvé ochutnáte, nad názvem si hlavu rozhodně lámat nebudete. U nás je rodina zvykne vyjídat z mísy i bez přílohy a málokdo si po tomto obědě neptá na další várku. Skvělá inspirace na chutný oběd, kterou byste měli určitě zkusit připravit.
Co budete potřebovat
- 700 g mletého hovězího masa
- 1/2 bochníku chleba
- 3 ks cibule
- 2 stroužky česneku
- 3 ks rajčat
- nať z kopru
- petrželku
- 150 ml mléka
- 1 polévkovou lžíci soli
- 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
[hana-code-insert name=’google‘ /]
Jak na to?
Jako první si připravíme bochník chleba. Využijeme z něj polovinu a pokud máte doma starší chlebíček, který je již tvrdší, nebojte se ho použít. Chléb nakrájíme na malé kostičky a necháme namáčet v míse s mlékem.
Následně si připravíme cibuli a česnek, které nakrájíme nadrobno. Pokud chceme karbanátky co nejjemnější a nejlahodnější, za pomoci mixéru vytvoříme hladkou hmotu z cibule, česneku, chleba a soli.
Z rajčat odstraníme zelenou část, na kterou se upíná stopka a na vrchu si je křížem jemně nařežeme. Díky tomu z nich později snáze dáme dolu slupku. Pak je umístíme do mísy nebo hrnce a zalijeme vařící vodou tak, aby v ní byly celé ponořené. Po chvíli uvidíme jak z rajčat slupka „slézá“. Pomocí nože ji jemně odstraníme a rajčata nakrájíme nadrobno.
Kopr a petrželku nasekáme na drobno. Rajčata v míse smícháme s koprem a petrželkou a necháme chvíli odstát. Pak přebytečnou tekutinu z rajčat slijeme.
Následně smícháme chlebovou směs s rajčaty a bylinkami. Přidáme hovězí maso a vše spolu důkladně promícháme. K masu nepřidáváme vejce, jak je zvykem u klasických masných karbanátků. Takto dosáhneme intenzivnější chuťi a karbanátky budou mnohem šťavnatější.
Potom z této hmoty vytvoříme malé karbanátky, které ukládáme na plech potřený slunečnicovým olejem. Pečeme v troubě při teplotě 220 stupňů asi půl hodinu. Po upečení podáváme s bramborovou kaší, vařenými nebo pečenými bramborami.
Přejeme Vám dobrou chuť!