Tvarohové koláče jsou pochoutkou pro malé i velké a to obzvláště, pokud je umíme dobře připravit. Nejlépe chutnají s ovocem. Mnoho hospodyněk přidává do tvarohu i skořici. Tento koláč však bude výjimečný. Víte čím?
Švestky namočené v likéru dodají koláči nezaměnitelnou vůni a chuť. Sladkost likéru, ve kterém švestky před pečením necháme vyluhovat, Vám bude na jazyku způsobovat hotovou explozi. Pokud náhodou nejste fanouškem sušených švestek, klidně můžete použít jiné sušené ovoce – meruňky, rozinky, či dokonce brusinky.
Co budete potřebovat
- 200 g polohrubé mouky
- 200 g jemného hrudkovitého tvarohu
- 3 vejce
- 225 g sušených švestek
- 100 g másla
- 85 g cukru
- 30 g lískových oříšků
- 2 PL mléka
- 50 ml sladkého likéru dle Vaší chuti
- 1 balíček vanilkového cukru
[hana-code-insert name=’google‘ /]
Jak na to?
Sušené švestky namočte na několik hodin do likéru. Výborný je mandlový, ale postačí i jakýkoliv ovocný, může být i domácí. Pokud nemáte rádi chuť alkoholu, postačí Vám voda nebo sladší čaj.
Lískové oříšky nasekejte a smíchejte s moukou, přidejte máslo pokojové teploty nakrájené na menší kousky a 25 g krystalového cukru. Vše smíchejte a přidejte bílek z jednoho vejce (žloutek si odložte), mléko a prohněťte těsto. Pokud je těsto příliš tuhé, přidejte ještě trochu mléka. Z těsta si vyformujte bochník a na chvíli ho odložte odpočinout.
Mezitím si připravte tvarohovou směs. Smíchejte tvaroh, 60 g cukru, vanilkový cukr, 2 celá vejce a 1 žloutek. Ponorným mixérem vše smíchejte do jednotné konzistence.
Těsto si vyválejte podle formy na pečení a přebývající okraje seřízněte. Na dno formy poklaďte na těsto nasáklé sušené švestky a přikryjte je směsí tvarohu. Koláč pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů přibližně 40-45 minut. Přejeme dobrou chuť![hana-code-insert name=’Dole‘ /]