I když citrony při pokojové teplotě vydrží poměrně dlouho, po určité době a při vyšších teplotách už nezůstanou tak čerstvé, jako když jsme si je kupovali. Pokud citrony kupujete ve větších, výhodnějších balení, nejspíš se potýkáte s tím, že začnou měnit svůj vzhled i vlastnosti. Aby se to nestávalo a toto zdravé ovoce vydrželo co nejdéle čerstvé, je tu jednoduchý trik.
Citrony jsou zdravé
Už dost dlouho se ví, že citrony jsou dokonalým lékem na mnoho nemocí, ale až nyní se zjistilo, že mají mnohem pozitivnější fyziologické účinky. Nemusíte ho konzumovat jen tak, ale nakrájet ho například do vody. Příjem tekutin je velmi důležitý zvláště v horkých dnech, ale ti, kdo pijí vodu s citronem, mají oproti těm, kdo pijí jen obyčejnou vodu, několik nesporných výhod.
Díky vysokému obsahu vitamínu C jsou citrony primárním zdrojem vitamínů, zejména v období chřipkových epidemií. Lidské tělo si samo nedokáže vyrobit vitamín C a nedokáže ho ani ukládat, přesto je pro fungování buněk nezbytný a jeho nedostatek vede k mnoha nemocem. Citrony nepatří mezi alergenní ovoce, spíše naopak – pomáhají příznaky alergií zmírňovat i právě díky již zmíněnému obsahu vitamínu C a několika dalších složek.
Konzervujte je solí
Až dosud neexistoval spolehlivý trik na konzervaci citronů. Níže uvedený způsob je proto téměř revoluční, a přitom je velmi jednoduchý. Pokud chcete mít doma po ruce vždy čerstvé citrony a nechcete pokaždé běhat do supermarketu, opatrně nařízněte kůru do kříže. Ale pozor, kůru nesmíte úplně proříznout, citron musí držet pohromadě.
Až budete hotoví, jemně prsty roztáhněte kůru od sebe a zasypte řezy mořskou solí. Vymyjte větší zavařovací sklenici o objemu alespoň pět litrů a vložte do ní takto připravené citrony. Nakonec zavařovací sklenici uzavřete a uložte na suché a chladné místo. Díky této jednoduché metodě vydrží citrony čerstvé až šest dlouhých měsíců.
Zdroj: tudasfaja.com