Můžete milovat tvarohové koláče, můžete milovat i všechny možné druhy cheesecaku, ale tento jeden speciální si naprosto zamilujete. Je jiný, zvláštní a absolutně výjimečný. Neuvěřitelně nadýchaný a jemný. A dokonce má i jinou formu. Peče se v malém plechu a ne v dortové formě. Jednou ho vyzkoušíte a jiný cheesecake už dělat nebudete.
Co budete potřebovat
- 1 kg jemného tvarohu
- 1 vejce
- 8 bílků
- 8 žloutků
- 230 g másla
- 380 g moučkového cukru
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 3 lžičky škrobu
- 100 g rozinek
- 250 g polohrubé mouky
- špetku soli
Jak na to?
130 g změklého másla utřeme s přibližně 130 g moučkového cukru. Přidáme jedno celé vejce a balíček vanilkového cukru a vše promícháme. Nakonec přidáme mouku a vypracujeme těsto. Hotové těsto uložíme do misky, zakryjeme a dáme do lednice odpočívat na jednu hodinu.
Po uplynutí jedné hodiny oddělíme polovinu těsta, které rukama vyložíme na plech pokrytý pečícím papírem a dobře ho propícháme vidličkou. Opět odložíme do chladničky.
Mezitím si připravíme tvarohovou náplň. Smícháme jemný tvaroh, přidáme zbylé změklé máslo a zbylý moučkový cukr. Mícháme na nízkých otáčkách ručním mixérem a po jednom přidáváme žloutky. Když máme všechny žloutky v tvarohové směsi zvýšíme otáčky a vymícháme pěknou tvarohovou směs.
V jiné misce si rozšleháme bílky se špetkou soli, přidáme ještě trochu moučkového cukru a šleháme do husté pěny. Pak už jen lžící přimícháme rozinky a přisypeme škrob.
Do tvarohové směsi pomaličku přimícháme bílkovou směs a vše ještě jednou dobře smícháme, tentokrát už jen vařečkou.
Z chladničky si vytáhneme plech i zbylé těsto. Tvarohovou směs vylijeme na těsto popíchané vidličkou a ze zbylého těsta vyválíme nebo vyformujeme pásky, kterými pokryjeme vrch koláče. Můžeme ho pokrýt jako mřížovník, nebo do tvaru kostek.
Pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů přibližně 50-60 minut. Chceesecake je hotový tehdy, pokud je zlatavé nejen těsto, ale i tvaroh na vrchu. Zda je cheesecake správně upečený zjistíme tak, že pokud s plechem trochu protřepeme, tvaroh se třese jako huspenina. Po upečení troubu vypneme a necháme koláče při pootevřených dvířkách ještě asi 15-20 minut. Přejeme dobrou chuť!