Tento oblíbený zákusek jsme upravili podle našich preferencí a výsledek je opravdu skvělý. Zdůraznili jsme chuť banánu, citronu a smetanového krému. Dort vypadá skvěle, i chutná skvěle a příprava je jednoduchá, i když časově trochu náročnější. Každá minuta vynaložená na tento zákusek však stojí za to.
[hana-code-insert name=’google‘ /]
Co budete potřebovat
Na těsto:
- 6 vajíček
- špetku soli
- 3/4 hrnku polohrubé mouky
- 3/4 hrnku cukru
- 2 lžíce kakaa
- 1 balení čokoládového pudinku
- 1 lžička kypřícího prášku
Na želatinu:
- 3 lžíce citronové šťávy
- 8 lžic studené vody
- cukr dle chuti
- 4 lžíce kyselých povidel
- 8 ks banánů
- 1 citrón
- 3 balíčky želatiny
Na krém:
- 400 ml smetany na šlehání
- 2 lžíce moučkového cukru
- 50 gramů čokoládové rýže
- 1 kopcovitou lžíci želatiny
- 1/3 hrnku horké vody
Dále budeme potřebovat:
- 3 lžíce citronové šťávy
- 8 lžic studené vody
- cukr dle chuti
- 250 gramů mascarpone
- 150 gramů smetany na šlehání
- 1 lžíci cukru
- čokoládu na ozdobu
Jak na to?
Nejdříve si oddělíme bílky a žloutky. Bílky se špetkou soli utřeme na tuhý sníh. Postupně přidáváme cukr a postupně šleháme. Vzniknout by nám měla hustší pěna.
Přidáme žloutky a krátce mixujeme. Nakonec si v misce smícháme mouku s kypřícím práškem, pudinkem a kakaem. Celou směs po částech přidáváme k vajíčkům a mícháme.
Těsto vylijeme na plech, nejlépe je, pokud použijete pečící papír. Těsto pečeme na 180 stupních Celsia, dokud se nám stěny neoddělí od plechu. Upečené a vychladlé těsto rozkrojíme na dvě poloviny.
[hana-code-insert name=’Dole‘ /]
Jeden plát těsta polijeme připravenou polevou a tedy studenou vodou, citronovou šťávou a cukrem. Naneseme povidla a na něj poklademe na kolečka nakrájené banány. Můžeme je překrojit i na poloviny. Polijeme je ještě citronovou šťávou.
Připravíme si želatinu podle návodu na obalu a naneseme ji na banány. Mezitím si smetanu ke šlehání smícháme s cukrem do tuhé šlehačky a přidáme čokoládovou rýži. Pokud nemáte čokoládovou rýži, v receptu nebude chybět. Opět si připravíme želatinu a přidáme ji k šlehačce. Hmotu navrstvíme na banány a želatinu.
Druhý plát těsta také pokapeme polevou a položíme ho na první plát, na kterém jsou již jednotlivé vrstvy. Mezitím si připravíme krém s mascarpone. Mascarpone s cukrem a smetanou na šlehání zvlášť vyšleháme a nakonec smícháme. Hmotu dáme na plát a uhladíme.
Vrch můžeme ozdobit nastrouhanou čokoládou. Koláč musí tuhnout v lednici přibližně 2 hodiny. Dobrou chuť!