No nebylo by skvělé, když potřebujete čerstvou cibulku pro Váš recept, jste mohli sáhnout k oknu a jednu si odtrhnout? Samozřejmě pro některé z nás je lepší, když si ji můžete jít koupit do supermarketu. Nikdy však nemáte dostatek informací o jejím původu a jak byla pěstována. A v zimě ji ne vždy musí mít.
Pěstovat ji venku na zahrádce před domem může být problém ze dvou důvdů: V zimě by to příliš nešlo. No a druhým důvodem je to, že hodně lidí bývají v bytovkách a tím pádem zahrádku nemají. Ale nezoufejte, my pro Vás máme skvělé řešení.
Co budete potřebovat
5 litrová plastová láhev
nůžky
lepící páska
cibule
hlína
voda
Postup
Začněte tím, že odstřihnete vrch plastové láhve. Potom do ní vystříhejte malé otvory, které poslouží pro cibulku. Otvory by měly být menší než průměr cibule, stačí tak, aby se přes ně prostrčila vrchní stopka. Názorně je to zobrazeno na obrázku
[hana-code-insert name=’google‘ /]Postupně do láhve nasypejte hlínu a na ni ukládejte cibule v jednotlivých vrstvách. Ujistěte se, že cibule je natočena tak, aby přes díru přesahovala její stopka. Pokračujte ve vrstvení hlíny a cibulí, dokud nebude láhev plná. Pak můžete zpět přiložit vrch láhve a upevnit ho lepící páskou.
Zalijte hlínu vodou a umístěte láhev do blízkosti okna. Dávejte pozor aby lahev nebyla vystavena přímému slunci. To by hlínu v láhvi prohřálo, což by mohlo způsobit únik plastu do půdy. Zanedlouho, ani se nenadějete a cibulky začnou klíčit. Můžete sledovat jak rostou a nakonec jejich odstřihnout a přichutit si jimi Vaše oblíbené jídlo.