Čokoláda patří mezí oblíbené a dá se použít opravdu do jakéhokoliv dezertu. A opravdu nezáleží na tom, v jaké je konzistenci ať už je nastrohaná nebo rozpuštěná, vždy bude chutnat skvěle. Navíc se ví, jaké pozitivní účinky čokoláda má.
Tu jsou některé z nich
- Obsahuje důležité minerální látky – ve 100 gramech čokolády je 33% hořčíku, 30% fosforu, 27% draslíku, 25% mědi, 20% železa, 13% vápníku a 10% fluoru.
- Zmírňuje pocity úzkosti a zlepšuje celkovou psychiku člověka.
- Stimuluje centrální nervový systém, zvyšuje bdělost, zahání pocit únavy a stimuluje výkon svalů.
- Má povzbuzující vliv na činnost mozku, vyvolává jeho aktivitu a zlepšuje pozornost.
Ingredience
4 vejce
1 lžička vanilkového extraktu
1 a 1/4 hrnku cukru
110 g rozpuštěného másla
1/2 hrnku hladké mouky
1/2 hrnku kakaa
2 hrnky vlažného mléka
1 lžíce moučkového cukru na posypání
[hana-code-insert name=’google‘ /]
Postup
Troubu si předehřejte na 160°C a na plech dejte pečící papír.
Vejce si rozdělte na žloutky a bílky. Z bílků si ušlehejte tuhý sníh.
Žloutky si rozšlehejte v další misce a přidejte vanilkový extrakt a cukr. Pořádně smíchejte, aby vzniklo hladké těsto. Přidejte rozpušetěné máslo a opět rozmíchejte dohladka.
Do této směsi pomalu přisypávejte mouku s kakaem a nakonec přidejte mléko.
Do hladkého těsta pak přidejte sníh z bílků a pomaluje vmíchejte. Připravené těsto dejte na pekáč a pečte v předehřáté troubě. Budete péct přibližně 50 minut a poté nechte vychladit. Na závěr posypejte moučkovým cukrem.