Fascinující teorie vědců: Pokud máte modré oči, tato informace vás šokuje

Barva očí je jednou z mnoha odrůd, které nás v přírodě odlišují. Barva očí je řízena mnohem složitějšími způsoby, než se dříve myslelo. Biologie a genetika znaku barvy očí poukazují na řadu variací v genetickém programu a modré oči byly přítomny v DNA nejstarších známých lidí; v roce 2018 jeden výzkum dokonce našel tento znak v DNA dvou různých lidských ostatků v severní Evropě Výsledky studie byly následující. Ty pocházely od jedinců tmavé pleti z doby před neuvěřitelnými 9 000 a 7 000 lety.

milaneyecenter.com

Příroda zamíchá naše geny

Podle nové studie, o níž informoval server Business Insider, mají všichni modroocí lidé společného předka, který žil před 6 000 až 10 000 lety. Modroocí protolidé měli genetickou mutaci, která se nakonec rozšířila po celém světě.

Vědci po této mutaci v genu zvaném OCA2 pátrají již několik let. Tento gen produkuje pigment melanin, který určuje barvu očí, vlasů a kůže. Mutace v genu OCA2 změnila barvu očí z hnědé na modrou.

Čtěte také: Bizarní módní trendy, které byly v minulosti velkým hitem

abc.net.au

Všichni mají stejného předka

Vědcům se však stále nepodařilo najít správnou formu této mutace. Nakonec našli mutaci ve zcela jiném genu, HERC2, který gen OCA2 „vypíná“. V přímém překladu to znamená, že vypíná hnědou barvu očí a vytváří modrou barvu.

Tato mutace je zakódována u všech lidí s modrýma očima. Kdy se tato mutace rozšířila? Pravděpodobně při přesunu prvních lidí z Afriky do dnešní Evropy. To by vysvětlovalo, proč mají modré oči pouze lidé evropského původu. Navíc podle této teorie mohou mít všichni modroocí lidé společného evropského předka.